Opinionsbloggen

EU-experten Ylva Nilsson till Expressens ledarsida

Ylva Nilsson på plats i Europaparlamentet i Bryssel.

Ledarsidan är glad över att i dag kunna välkomna EU-experten Ylva Nilsson som ny kolumnist på Expressens ledarsida. Hon har förmågan att skriva rappt och lättfattligt om de ibland ganska snåriga EU-frågorna, men så har hon också rapporterat om EU sedan långt innan Sverige blev medlem.

– Tjänsten som utrikeskorrespondent i Bryssel blev ledig när jag jobbade på Dagens Industri. Jag ville egentligen till Paris, men sen var jobbet så spännande att jag blev kvar. Detta var sommaren 1988 när kommissionen precis hade presenterat de direktiv som skulle bli den inre marknaden.

Från sin bas i en liten by i Småland kommer Ylva Nilsson nu att sprida ljus över EU-frågorna för Expressens läsare. Hon menar att ämnet är styvmoderligt behandlat i Sverige.

– Sverige skulle kunna påverka mycket mer i Bryssel om vi deltog i de debatter som faktiskt förs ute i Europa. De svenska partiernas valkampanjer handlar bara delvis om dem, säger hon.

Just nu diskuteras exempelvis handelskriget med USA intensivt i EU:s korridorer.

– Amerikanerna börjar bli väldigt hotfulla mot EU och kräver saker som vi inte vill gå med på. Hur tuffa kommer europeerna att vara tillbaka? Det är jag mest nyfiken på för tillfället.

Ylva Nilsson kommer att skriva på ledarsidan varannan vecka.


Fakta Ylva Nilsson

Gör: Journalist och skribent

Född: 1957

Har tidigare: Varit Brysselkorre för Dagens Industri och Svenska Dagbladet

Twitter: @EUYlvaNilsson

Bonusinfo: Har jägarexamen, dykcertifikat och motorcykelkörkort