Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Replik: ”KD har tydligast förslag för landsbygden”

Replik från Kristdemokraterna på ledaren ”Ebba Busch Thor klär inte i gul väst”.

Expressens ledarsida påstår 8/3 att Kristdemokraternas politik skulle slå hårt mot folk på landsbygden. Ingenting kan vara mer felaktigt. Kristdemokraterna är i verkligheten det parti som har de tydligaste sakpolitiska förslagen för att skapa förutsättningar att bo och arbeta i hela Sverige.

Kristdemokraternas budgetalternativ har i flera år föreslagit ökat stöd till fiberutbyggnad, vilket regeringen äntligen anslutit sig till. Vi har velat stoppa nedmonteringen av det fasta telefonnätet innan fungerande alternativ finns på plats. Vi har varit pådrivande för tillgängliggörande av mobiltelefoni.

Vi har konkret politik för att stärka jordbruket, som är ryggraden i landsbygdens näringsliv. Det handlar om allt ifrån regelförenklingar till lägre dieselskatt mot krav om ökad biodrivmedelinblandning samt rättvisa offentliga upphandlingar.

Vi vill stärka rättssäkerheten för skogsägare. Vi vill underlätta skydds- och licensjakt på rovdjur, och göra det mer attraktivt för jägare att hålla efter vildsvinsstammen, och se till att Sverige inte går längre än vad EU:s vapendirektiv kräver.

När det gäller reseavdraget är Kristdemokraterna positiva till landsbygdskommitténs förslag och en statlig utredning arbetar nu med detta. Fram till dess att ett nytt system är på plats vill vi dessutom höja milersättningen för arbetsresor med ytterligare 3,50 till 22 kronor per mil.

Inget parti har så tydligt och framgångsrikt drivit frågan om slopad fastighetsskatt som vi – enreform som skapade trygghet och förutsägbarhet för småhusägare runt om i Sverige. Expressens n ledarsida bör inte okritiskt köpa den helt felaktiga bilden att landsbygdens husägare skulle förlorat på den kraftiga skattesänkning som kristdemokraterna drev fram under alliansregeringen. Sanningen är att villaägare – vart de än bor – skulle betala minst 33 procent mer om reformen aldrig hade genomförts.

Kristdemokraterna har ingenting emot användandet av morot och piska i klimatpolitiken och har länge förespråkat skatteväxling. Men när miljöpartiet, med sitt storstadsfokus, tillåts diktera villkoren för den miljöskattehöjning på 15 miljarder som är resultatet av JÖKen, är risken uppenbar att storstäderna får morötterna medan landsbygden återigen mest får smaka piskan.

Jakob Forssmed (KD)
ekonomiskpolitisk talesperson