Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

REPLIK: Volontärer kan vaka vid dödsbädden

Replik på Ann-Charlotte Marteus krönika: ”Hellre tid för promenad än garanti mot att dö ensam”

Många svenskar lever i ofrivillig ensamhet. Många slutar också sina liv helt ensamma, även inom vården. I dag är det ungefär var femte person – något fler bland dem som dör på sjukhus, färre inom omsorg och palliativ vård.

Liberalerna och jag vill göra något åt den ofrihet och det hälsoproblem som social isolering utgör under människors livstid. Men vi vill också att vård och omsorg ska vara skyldiga att arbeta för att nå riksdagens uttalat mål om att ingen ska behöva dö ensam. Ann-Charlotte Marteus (Expressen 2/1) är orolig för hur detta ska fungera resurs- och tidsmässigt för vården och vårdpersonalen, kanske på grund av ett missförstånd eller för att hon inte tagit del av hela vårt förslag. Vården måste arbeta på nya sätt, och som med allt som rör människors liv och död finns förstås inga hundraprocentiga garantier. Mänsklig närvaro i dödsögonblicket kan se ut på olika sätt, till exempel med volontärer från civilsamhället. Röda korset och Danderyds sjukhus har till exempel ett fint samarbete som kan inspirera.

Matlagning för personer med hemtjänst är ett annat liberalt förslag som kritiseras av Marteus – men såväl matlagning som en promenad, eller vad individen föredrar, kan också motverka känslor av ensamhet och tristess, och stärka hälsan. I Liberalernas förslag till nationell strategi mot ofrivillig ensamhet förslår vi t ex att sociala behov ska vägra tyngre vid biståndsbedömning.

Politiska partier ska inte lösa människors vänskapsrelationer eller familjeband. Långtifrån allt görs med offentliga insatser. Vi kan tillsammans starta ett samtal och bygga ett samhälle där färre människor behöver leva i social isolering – och där ingen ska behöva dö ensam.

 

Anna Starbrink (L)

Sjukvårdspolitisk talesperson Liberalerna, hälso- och sjukvårdsregionråd