Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Timbro: Varje krona måste göra så stor nytta som möjligt för klimatet

Replik på ledarkrönikan: Bäst för klimatet är att inte göra ett skvatt

I onsdags förra veckan släppte Timbro rapporten Effektiv klimatpolitik?, där jag granskar partiernas klimatpolitik ur ett effektivitetsperspektiv.

Utgångspunkten är att varje krona Sverige lägger på klimatarbete ska göra så stor nytta som möjligt. Samhällets resurser är begränsade, och man kan inte göra allt på en gång – man måste göra prioriteringar. Vad jag vill lyfta är diskussionen om vad man gör med sin klimatbudget, och vad utfallet hade kunnat bli om man istället hade prioriterat effektiva åtgärder.

I rapporten granskar jag därför vad myndigheter, utvärderingar och forskning säger om effektiva klimatsatsningar, och går igenom tio olika åtgärder för att teckna en bild av hur partierna ställer sig till effektivitet i klimatpolitiken. Utöver det gör jag en överslagsräkning för att illustrera de faktiska utsläppsminskningarna till följd av några av de här satsningarna.

Om man bara tittar på resultat per krona kommer man få resultat som verkar konstiga. Det finns nämligen – som Patrik Kronqvist konstaterar i sin ledarkrönika – en möjlighet att hamna högt i en rankning genom att bara säga nej till satsningar. På samma sätt gör en rent utgiftsbaserad jämförelse (ungefär som regeringen själv gör) att man får andra resultat som verkar konstiga – om man satsar fem gånger mer pengar men sänker utsläppen mindre kommer man ändå rankas högt.

Därför behöver man se till vilka åtgärder som genomförs, såväl som hur stor budget partierna lägger på klimatområdet. Därför är båda perspektiv med i rapporten. Vad Kronqvist gör i sin ledare är dock att låtsas som att det andra perspektivet inte är med, och att jag tycker att det är »bäst för klimatet att inte göra ett skvatt«.

Hade det stämt hade det varit hård kritik. Men det gör det förstås inte. Jag konstaterar bara att det är väldigt dyrt att sänka Sveriges utsläpp – de lågt hängande frukterna är redan plockade – och att man därför borde fokusera på internationella klimatinvesteringar, internationellt samarbete och annullering av utsläpp. Då kan man åstadkomma mycket större resultat för klimatet för samma pengar.

Det är inte att inte göra ett skvatt för klimatet. Det är att ta politiken på allvar. För som John Hassler formulerade det på det samtal om min rapport som även Patrik Kronqvist deltog i: »Klimatet är en för viktig fråga för att man ska kunna ägna sig bara åt symbolfrågor.«

Ellen Gustafsson, rapportförfattare, Timbro