Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Replik från SWEDHR på Patrik Oksanens krönika

Ledaren i Expressen 31 dec 2017 av Patrik Oksanen innehåller oriktiga uppgifter avseende Swedish Doctors for Human Rights (SWEDHR), och om mig personligen.

1. SWEDHR har aldrig otvivelaktigt hävdat, som framförs i ledaren, att ”saringasattacken i april” i Syrian var ”oppositionens verk”. Däremot, som står i ett officiellt dokument vid FN Säkerhetsrådet, december 2017, som undertecknad författade, delvis finns det allvarliga metodologiska anledningar till att ifrågasätta FN: s undersökningskommissionen om ovan nämnda incidenterna och som påpekar Syrian som ansvarig. Delvis har New York Times samt Reuters rapporterat om ”rebellernas” tillgång samt tillverkandet av kemiska vapen inklusive sarin. [1]

2. SWEDHR avser inte att ”attackera Vita Hjälmarna”, som står i ledaren. Vi har analyserat ”livräddning” videos som visades av denna organisation bl. a. vid FN Säkerhetsrådet, och funnit att det finns procedurer som allvarligt bestrider medicinsk praxis samt etik. [2] I mitt anförande vid Genevé Press Club, 28 nov 2017, klargörs att vår uppgift varken demoniserar de Vita Hjälmarnas arbete eller kritisera den humanitära räddningsaktiviteten i sig, utan att metodologiskt värdera kvalitén av vittnesmålen utifrån kriteriet om partiskhet. [3]

3. SWEDHR ordförandes ”bakgrund i Chile” var inte som ”marxist-leninist”, som står i ledaren, utan – såsom framförs i de historiska berättelserna om bildandet av motståndsrörelsen ”Movimiento de Izquierda Revolucionaria (MIR)”– [4] deltog jag där som ”social-libertarian”. Innan dess har jag varit medlem i socialistiska ungdomsförbundet. Den enda politiska partiet som jag någonsin har varit engagerad i Sverige var Folkpartiet Liberalerna, någon gång i 80 talet.

Professor emeritus Marcello Ferrada de Noli, ordförande i Swedish Doctors for Human Rights (SWEDHR)


Svar från Patrik Oksanen:

Professor Marcello Ferrada de Noli har i rysk tv pekat ut rebellerna som ansvariga för användandet av kemvapen, ett budskap han upprepat i en DN-intervju från april 2017. Sällskapets nätpublikation har också hävdat att bevis för kemiska attacker tidigare har förfalskats av hjälporganisationen Vita Hjälmarna. Läkarsällskapet har inte visat något intresse att granska Assad-regimens brott mot mänskliga rättigheter, men har istället varit en bärande del i den ryska/syriska propagandan mot Vita Hjälmarna. Ordet “attackera” är alltså inte utan skäl oavsett hur oskyldigt man än försöker framställa det.

Beträffande MIR så var det en revolutionär organisation med dominans av marxist-leninister av olika slag, att man väljer att vara aktiv i en sådan organisation när man säger sig vara något annat får betraktas som i bästa fall naivt. Men det är korrekt att formuleringen borde ha varit “Professorn har en bakgrund som revolutionär i en marxist-leninistisk gerilla i Chile” istället för som det nu blev… “Professorn har en bakgrund som marxist-leninistisk revolutionär i Chile”.