Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Opinionsbloggen

Skyll inte på mig, skyll på strukturerna!

Det är inte lätt att vara sextrakassör nuförtiden. Inte ens inom politiken får de verka ifred.

De senaste dagarna har flera politiker fått gå, däribland en centerpartist och en moderat, efter anklagelser om olämpligt uppträdande. De har, hittills, inte uttalat sig. Men de kan lära sig ett och annat av det tidigare borgarrådet Roger Mogert (S) och den förre vänsterledaren Lars Ohly, som också har pekats ut. Se och lär nu ni som ännu ej blivit påkomna, det är inte den enskilde gärningsmannen som är problemet. Det är strukturerna.

Enligt uppgift har Mogert, som lämnade sina uppdrag på torsdagen, använt sitt politiska inflytande för att få kontakt med kvinnor. Ex-borgarrådet säger själv att hans beteende är en del av en struktur som måste förändras. Det gör dock inte agerandet mindre allvarligt, tillägger han.

Ohly, som har blivit polisanmäld av en kvinna för sexuella ofredanden, skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att han också är en del av de patriarkala strukturerna: ”Om de berättelser vi nu hör ska leda till varaktig förändring måste vi inse vår egen del i de patriarkala mönster som präglar hela vårt samhälle. Vi är både våra värderingar och våra handlingar.”

Han bifogade också sin ursäkt till kvinnan ifråga: ”Oj, förlåt. Jag måste verkligen ha sårat dej. Det finns inget jag kan säga till mitt försvar heller – jag gjorde bort mig helt enkelt, gjorde dig obekväm och satte dig i en situation som du aldrig borde ha hamnat i. Jag är verkligen ledsen för det men kan inte annat än ångra mig och be om förlåtelse.”

På fredag eftermiddag stod det klart att Ohly, trots den illa formulerade ursäkten och debattartikeln i Svenska Dagbladet inte får medverka vid några V-arrangemang längre. 

Nedrans strukturer.

NAOMI ABRAMOWICZ