Opinionsbloggen

Nu kan den korkade solskatten sänkas

mp_sol

Regeringen lägger i full back och vill sänka den hårt kritiserade skatten på solel.

”Vi jobbar för fullt för att se om det finns möjligheter för en nedsättning till lägsta nivå”, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Ja, det låter utmärkt eftersom regeringen inte tidigare har gjort sitt jobb.

Skatten på solel infördes 1 juli och är 30 per kilowattimme om anläggningen har en effekt på 255 kilowatt eller mer. Skatten drabbar större solelsanläggningar som finns – eller som hade planerats – på sjukhus, livsmedelsbutiker och andra fastigheter. Proteststormen spred sig och vittnesmålen om avbrutna solcellsinvesteringar nådde till slut Magdalena Andersson.

För regeringspartnern Miljöpartiet är skatten på solel extra besvärande. MP vill ju inget hellre att förnybar energi ska byggas ut kraftigt. Det har varit en pedagogiskt omöjlig uppgift för miljöpartisterna att förklara varför ett kommunalt bostadsbolag ska betala skatt för den energi som fastigheten samtidigt konsumerar. Skatten strider mot all logik.

När sådana här lagstiftningsmissar inträffar brukar regeringar i EU:s medlemsstater inte sällan skylla på att det är ”EU:s fel”. Men oj vad pinsamt det blev för regeringen och Magdalena Andersson! Chefen för EU-kommissionens representation i Stockholm, Katarina Aureskog Mascarenhas, gick ut i SVT och förklarade att: ”Det finns inga krav när det gäller energibeskattning. Tvärtom finns det möjlighet för medlemsländerna att göra undantag för förnybar energi.”

Ännu pinsammare blev det när hon avslöjade att regeringen inte hade varit i kontakt med EU-kommissionen innan man införde solelsskatten. Trots att allt var ”EU:s fel”. En korkad skattelagstiftning som dessutom inte hade kollats av med Bryssel. Var finansministern så desperat sugen på elskattemiljonerna?

Det har varit en solig och varm sommar. Nu har Magdalena Andersson kommit in i skuggan och börjat tänka klart. Nu tvekar hon om huruvida Sverige verkligen kan skrota solelsskatten helt och hållet.

Varför inte? Inte ska väl finansministern skylla på EU igen?

ERIC ERFORS

Läs mer:

MP har infört Sveriges mest korkade skatt