Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Mona Sahlin har gjort en viktig insats mot jihadismen

Mona Sahlin
Mona Sahlin

Ett falskt intyg, stora skatteskulder och en lång rad felaktiga förklaringar. Efter Expressens avslöjanden på onsdagen om Mona Sahlins märkliga affärer blev hennes situation snabbt ohållbar. På kvällen valde Sahlin så att lämna sitt uppdrag som regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism.

Det var en nödvändig – men samtidigt sorglig – sorti.

Uppdraget som samordnare är ett av de allra viktigaste i landet. Sahlins uppdrag har på pappret handlat om alla typer av extremistiskt våld. Men fokus har av naturliga skäl kommit att hamna på jihadistisk extremism. Sverige är det västland som har exporterat näst flest jihadister till de blodiga krigen i Mellanöstern. Trots det har samhällets inställning till problemet länge präglats av naivitet, okunskap och önsketänkande.

Sahlin har gjort en del klavertramp i sitt uppdrag, Men hon har samtidigt inte tvekat att ta tuffa strider. Mot de imamer som hon inte tycker tar tillräckligt tydligt avstånd från IS. Och mot kommuner som saknar handlingsplaner mot våldsbejakande extremism, allra tuffast har hon varit mot ledningen för den klassiska S-kommunen Malmö.

Under hennes ledning har samhällets kunskap och beredskap mot det extremistiska våldet ökat. Men Sahlin har fått betala ett högt personligt pris. Hon har länge levt under hot. När jag intervjuade Sahlin på Expressens redaktion förra våren eskorterades hon av två livvakter från Stockholmspolisen.

Sahlins förordnande skulle ha gått ut den 15 juni i år. Men det har länge spekulerats om ifall tjänsten skulle permanentas och att Sahlin skulle få fortsätta sitt uppdrag. Nu blir så inte fallet. Mona Sahlin lämnar scenen. Men hotet från jihadismen finns kvar. Regeringen behöver hitta en permanent form för att driva Sahlins viktiga arbete vidare.

Patrik Kronqvist

Läs mer:
Mona Sahlin har rätt om moskéerna och IS
Mona Sahlin: Ungar leker IS på förskolan (text+podd)


politiknorden