Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

”Dinamarca har varit utkvittad”

I en artikel skriver Expressens Eric Erfors att vänsterpartisten Rossana Dinamarca har haft hög frånvaro vid voteringarna i riksdagen och benämner det som skolk.

Rossana Dinamarca har haft grund för att kvittas ut från voteringar i riksdagen av olika skäl. Det har skett helt enligt de riktlinjer för utkvittning som finns. Det kan självklart inte jämföras med om personer struntar i att fullfölja sitt riksdagsuppdrag utan att avsäga sig det.

Alla partier utom SD deltar i riksdagens kvittningssystem. Detta är till för att upprätthålla fördelningen av röstsiffrorna på valdagen. Är det någon borta från de borgerliga kvittas någon av de rödgröna ut och tvärtom.

Mia Sydow Mölleby, gruppledare för Vänsterpartiet i riksdagen

SVAR: Dinamarca har varit frånvarande under 60 procent av omröstningarna under innevarande riksmöte 2015/16. Det är en anmärkningsvärd hög siffra. Kvittningssystemet är inte lagreglerat i riksdagsordningen utan en praxis för att hantera ledamöters frånvaro inte får politiska konsekvenser. De ”riktlinjer” Mia Sydow Mölleby hänvisar till är ju föremål för en subjektiv bedömning av kvittningsansvariga. Vilket debattdeltagande eller representation utanför riksdagen är ”giltig frånvaro”? Ja, säg det.

Kvittningssystemet är odemokratiskt då det utestänger ett riksdagsparti. Kvittningssystemet uppmuntrar riksdagsledamöter att inte delta i riksdagsarbetet. Kvittningssystemet gör att ledamöter kan smita från att votera i frågor som är kontroversiella för dem. Som när Mehmet Kaplan kvittade ut sig 2010 när riksdagen skulle rösta om folkmordet  i Osmanska riket 1915.

ERIC ERFORS