Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kaplan har misskött bostadspolitiken

 

Bostadsminister Mehmet Kaplan, MP.
Bostadsminister Mehmet Kaplan, MP.

Ministrar brukar sällan få avgå för att de har misskött sina ansvarsområden. Istället faller de på tv-licenser, bostadsrättsköp eller svart städhjälp.

Just nu blåser det snålt kring bostadsminister Mehmet Kaplan, MP. I fokus för kritiken står hans kontakter med islamister och högerextrema samt grova uttalanden om Israel. Men i detta läge kan det vara värt att påminna om att han också varit en ytterst svag bostadsminister.

Visst fick Mehmet Kaplan ärva ett misskött politikområde med stelbenta regler och stort bostadsunderskott. Men i tider av kraftig befolkningsökning och larmsignaler om ren misär i utanförskapsområdena har Kaplan suttit på händerna och låtsas som att regeringens blygsamma satsning på subventioner av hyresrätter ska lösa problemen.

Boverkets radikala förslag om hur flyktingkrisen kan tacklas har bostadsministern knappt ens kommenterat. Agerandet – eller snarare bristen på agerande – är extra anmärkningsvärt med tanke på att Miljöpartiets uttalade mål är att förändra systemen i syfte att kunna ta emot ännu fler flyktingar.

Det är utmärkt att Kaplans tvivelaktiga umgänge och uttalanden nu sätts under lupp. Men det vore önskvärt om medierna lika närgånget hade granskat Kaplans sakpolitiska gärning. Den misskötta bostadsfrågan är en ödesfråga för Sverige.

Nedan finns ett urval av texter som Expressens ledarsida har skrivit i ämnet.

PATRIK KRONQVIST

Lika träffsäkert som ett avsågat hagelgevär

Var ska alla flyktingar bo, Mehmet Kaplan?

Boministern kan inte fortsätta ducka i krisen

Bokrisen för flyktingar kräver snabbt svar

Bostadsministern går på SR:s hyresbluff

Fega politiker kan inte lösa bostadskrisen

Lort-Sverige har kommit tillbka