Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Ullenhag: ”Förvånande att Expressen kritiserar L:s förslag”.

Liberalernas Erik Ullenhag replikerar på Expressens torsdagsledare ”Låna statens tjänster till migrationen”:

Det är mycket oroväckande när regeringen, i ett försök att avskräcka människor från att ta sig till Sverige, säger att den första prövningen ska ta två år. Få saker är så förödande för integrationen som när människor under lång tid väntar på beslut om de får stanna i Sverige eller inte.

Därför är det förvånande att Expressen kritiserar Liberalernas förslag för att korta handläggningstiderna för asylansökningar. (4/2)

Vi föreslår bl.a. ett snabbspår för människor som flytt från Syrien och som nu befinner sig i Sverige. De som flytt från Syrien kommer få bifall och då är det orimligt med två års väntan på beslut.

Om identiteten är känd och den sökande klarat en säkerhetskontroll ska handläggningen kunna vara skriftlig. Dessutom vill vi att Migrationsverket tillfälligt ska förstärkas med beslutsfattande personal i första hand från Migrationsdomstolarna. Om detta raljerar Expressen (4/2). Vad ledarsidan missat är att domstolarna för närvarande inte är särskilt belastade och därför är det rimligt att nu använda kompetent personal därifrån i första instans.

Vi anser vidare att prövningstillstånd ska införas vid överklagande till Migrationsdomstolarna. I klara avslagsfall ska en andra prövning i domstol inte ske. Det är medmänskligare med en snabb process för dem som inte kommer få stanna i Sverige.

Våra förslag ska leda till att beslut om klara bifalls- och klara avslagsärenden ska kunna avgöras inom tre månader. Ledarsidan menar dock att ”Asylbeslut inom tre månader är en utopi.”. Ett förvånande uppgivet uttalande mot bakgrund av att den genomsnittliga handläggningstiden så sent som 2012 var drygt tre månader.

Erik Ullenhag, gruppledare (L)