Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Replik: ”Göteborg är inne i ett stort utvecklingssprång”

Göteborgs utveckling är en tillgång för hela Sverige. Tvärt emot vad som befaras i Patrik Kronqvist ledarkrönika från 28 januari: ”Vad är det för fel på Göteborg?”.

Det är viktigt att resonera kring de utmaningar Sverige och Göteborgsregionen står inför. Vi på Business Region Göteborg har identifierat tio stora utmaningar.

En är att klara av att planera för den starka tillväxt Göteborg redan är mitt uppe i.

Vid vattnet, mitt i city, planeras nybyggnation av bostäder, arbetsplatser och handelsytor motsvarande ett helt Halmstad. Det är ett av Europas största stadsbyggnadsprojekt i ett sådant läge.

Göteborgs uttalande mål för tillväxt är inte enbart en större arbetsmarknadsregion, som krönikan beskriver. Utvecklingen av regionens kärna är också ett tydligt uttalat mål. Staden behöver förtätas. Det är precis vad som nu sker i stor skala.

Det är en stadsutveckling som tar avstamp i nya innovativa lösningar för transporter och miljö.

Utvecklingen möter behoven hos de snabbt framväxande kunskapsföretagen, med stor andel tjänsteutveckling och hög grad specialisering.

Ett bredare utbud av jobb för unga välutbildade människor är ändå en av utmaningarna. Men Göteborg har landets hetaste arbetsmarknad. Under förra året passerades Stockholmsregionen i det avseendet. Arbetslösheten är lägre här och sysselsättningen ökar snabbare.

Nyföretagandet tar sig alltmer. Göteborgsregionen hade samma utveckling på det området som Stockholmsregionen förra året.

De sociala utmaningarna är betydande i Göteborg. Precis som i de allra flesta storstadsregioner. Men jag känner inte igen beskrivningen av ett Göteborg i bakvatten.

Vi som varje dag arbetar med att stötta kreativa människor och företag som skapar utveckling och jobb ser en helt annan verklighet. Vi ser en stad mitt inne i ett stort utvecklingssprång.

I krönikan nämns Lilla Edet. Det är en kommun utanför Göteborg med stora värden. Där har medianlönerna under perioder faktiskt varit högre än i Göteborgs kommun. Men det är en flera år gammal uppgift.

Det är bra att ha koll på backspegeln. Men här i Göteborg börjar de självkörande bilarna rulla på gatorna redan nästa år. Då blir det enklare för den som oroar sig, att se staden som den är nu och ha blicken fäst framåt.

Patrik Andersson

Vd Business Region Göteborg