Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

10 köttiga, dåliga ursäkter för Sven-Erik Bucht

Landsbygdsminister Sven Erik Bucht har plötligt klivit ut ur anonymitetens skugga – genom att sin okunnighet om köttätandets klimatpåverkan. Men ministern drar till med den klassiska ursäkten om att Ekot ska ha klippt honom mitt i en mening.

Minister Bucht behöver onekligen fylla på sitt lager av dåliga ursäkter. Här är 10 tips

1. ”Jag trodde att reporten talade om blåbär. Det har vi gott om hemma i Norrbotten. Och i regeringen.
2. ”Det är produktionen som är problemet inte konsumtionen. Om vi konsumenter efterfrågar mer kött så produceras det mer. Det är alltså de argentinska biffuppfödarnas fel. Det måste ni väl ändå förstå.”
3 ”Jag gillar verkligen köttbullarna på Ikea hemma i Haparanda, men det är dom som tillverkar köttbullarna som bär ansvaret. Det har jag också sagt till Ingvar.”
4. ”Nääh, nu får ni sluta fråga mig så svåra frågor. Jag säger bara vad LRF har lärt mig vad jag ska säga: Att vi måste äta mer svenskt kött! Och jag kan inte hjälpa att Romson blir förbannad på mig igen. Hon har inte förlåtit mig för vårt gräl om vargjakten. De där gröngölingarna borde lämna Södermalm och komma upp till mig i Karungi och käka rejält med renkött.”
5. ”Ni måste ha missuppfattat mig. Jag skulle egentligen ha gått den där medieträningskursen i höstas hos JKL, som Göran Persson tipsade mig om. Men mina gamla jobbarkompisar på HSB hade bjudit med mig på älgjakt.”
6. ”Nu är ni väldigt orättvisa. När Eskil Erlandsson hade mitt jobb så hittade han på ett projekt om Matlandet Sverige så han kunde åka Sverige runt och äta en massa kött hela tiden.”
7. ”Jag vill nu hänvisa till Jordbruksverket. Där kan du kan söka investeringsstöd och få hela 40 procent av investeringen från skattepengar om du vill utveckla ditt jordbruk och bygga nytt djurstall. Det är alltså produktionen av kött det är fel på, och inte konsumtionen! Det måste ni väl ändå förstå, ni nollåttareportrar som aldrig varit norr om Uppsala!”
8. ”Nähh jag vet inte om den svenska köttkonsumtionen ökar eller minskar. Ni kan väl inte förvänta er att jag som minister ska kunna ha allt i huvudet. Vänd er till Jordbruksverket. De kanske vet. Vad vet jag.
9. ”Jag trodde att intervjun skulle handla om vargjakt, så allt är min pressekreterare Ingelas fel. Nu drar jag in hennes köttbullar från Ikea under en hel vecka. Har en frys på departementet för Ingvars skull.
10.Löfven har sagt att han har minskat sitt köttätande för klimatets skull. Det måste väl ändå räcka. Min livsmedelsstrategi handlar faktiskt om att öka produktionen av svenskt kött. Och min favoriträtt är suovas, rökt renkött. Med tanke på alla skattemiljoner vi ger till den olönsamma rennäringen så äter jag ren ofta som skatteåterbäring. I bland till och med i stället för Ikeas köttbullar. Säg nu inget till Ingvar.”

ERIC ERFORS