Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Opinionsbloggen

Nu protesterar det ideella nätverket för flyktingar

Vilket fantastiskt arbetet detta nätverk i Fårösund gjort för att lotsa asylsökande in i det svenska samhället. Beundransvärt.
Fårösund har omkring 800 fast invånare och 200 personer som bor på asylboenden i området.
Nu planerar Migrationsverket för ytterligare 400 boende. Det vill säga 600 asylsökande på 800 fast boende.

Den framtiden har fått de fantastiska människorna i flyktingnätverket att protestera kraftfullt:

”Nu står vi inför en utmaning som vi inte klarar av, och vi ser framtiden med stor oro. Dels att det fantastiska arbete som vi byggt upp ska haverera, dels att samhället i stort ska splittras, dels en oro över vad Migrationsverk, och region i dagsläget varit beredda/ haft kapacitet att ställa upp med.”

Lyssnade på en nonchalant, på gränsen till arrogant, Stefan Löfven under dagens riksdagsutfrågning. Hans budskap var att det går bra för Sverige med en tillväxt på närmare 4 procent och sjunkande arbetslöshet.

Någon ödmjukhet inför den gigantiska utmaningar Sverige – och Fårösund – står inför stod inte att finna.
Verkligheten är i alla fall sådan att ideellt jobbande människor, med bland annat eldsjälen Kerstin Blomberg i spetsen – en helt underbar person som jag haft förmånen att lära känna – är fruktansvärt oroade. De är uppgivna.

Det är en verklighet Löfven helst verkar vilja fly i från. Han står där i riksdagens kammare och ägnar sig åt simpel valrörelseretorik, om hur Moderaternas skattesänkningar efterlämnade ett budgetunderskott.
Han flyr från den verklighet att Socialdemokraterna stod bakom samtliga jobbskatteavdrag och den väldiga bolagskattesänkningen.

Jag vill ha en statsman som statsminister i dessa svåra tider. Inte någon politisk trainee.

ERIC ERFORS