Opinionsbloggen

REPLIK: Marteus utgår från en manlig norm

Replik på Ann-Charlotte Marteus krönika: Unga feminister odlar en unken kvinnoroll (2/10).

Sara Haraldsson och Sofia Brändström, grundare av Maktsalongen Foto: Emilia Bergmark-Jiménez
Sara Haraldsson och Sofia Brändström, grundare av Maktsalongen Foto: Emilia Bergmark-Jiménez

Det finns flertalet punkter där vi och Ann-Charlotte Marteus inte håller med varandra. Gott så, let’s agree to disagree. Men det finns ett par saker vi skulle vilja tydliggöra med anledning av Marteus senaste inlägg i vår diskussion.

Det är väldigt tydligt att Marteus utgår från en manlig norm i hennes resonemang. Om kvinnor bara slutade bry sig om andra och, liksom män, arbetade och endast bidrog till samhället genom att betala skatt, så skulle kvinnor inte bränna ut sig. Kanske har Marteus helt rätt där. Kanske skulle kvinnor må bättre om de alltid agerade som män. Frågan är om det är självklart att det är så vi vill att vårt samhälle ska se ut. Vi vill nog inte det. Vi vill att unga, både kvinnor och män, ska kunna engagera sig och bidra till samhället på fler sätt än att betala skatt men ändå inte behöva bränna ut sig. Och vi tror att det är möjligt att åstadkomma på andra sätt än att säga åt unga att sluta engagera sig. Det är därför vi har skrivit boken Stress och motståndskraft och det är därför vi har tagit initiativet #nollvision. För det är inte engagemanget det är fel på, det är under vilka förutsättningar som ges. Vi vill inte diskutera civilsamhällets varande eller icke varande, utan skapa sunda normer för ett hållbart engagemang.

Marteus anklagar oss för att ha ett unken och förlegad kvinnosyn. Men att Marteus jämför att ta hand om egna svärföräldrar med ett ideellt engagemang visar på hennes enorma okunskap om den starka och rika folkrörelsetradition som finns i Sverige sedan 150 år tillbaka. Att Marteus ser skattebetalning som det enda sättet att bidra till samhället och välfärden för stå för henne. Vi är många som vet att ideellt engagemang gör världen bättre och vi förtjänar att må bra när vi gör det.

Sara Haraldsson och Sofia Brändström, grundare av Maktsalongen