Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Opinionsbloggen

EU-kvoter är Löfvens snuttefilt

Apropå den svåra konsten att göra prognoser över antalet asylsökande: Migrationsverket i Finland skriver ner sin tidigare prognos om 50 000 flyktingar i år till 30-35 000.
Kriterierna för bland annat irakier att få uppehållstillstånd har skärpts. En trolig utveckling blir därmed att det kommer betydligt färre transitflyktingar till Sverige med slutmålet Finland. En annan är att de i stället söker asyl i Sverige.
Apropå den politiskt känsliga frågan om volymer i Sverige: Statsministern och centerpartisten Juha Sipilä uppskattar att en ”hållbar nivå” för Finlands del handlar om 10 000 asylsökande om året.
Det vill säga det antal Sverige nu tar emot på bara en vecka.
Stefan Löfven sätter stor tilltro till EU:s omfördelningsmekanism, men hittills är det bara Sverige som har tagit emot EU-flyktingar, 19 stycken från Eritrea. När vi nu inte ens i Norden kan  fördela flyktingströmmarna, hur ska det då kunna genomföras trovärdigt på EU-nivå?
Nej, EU:s flyktingkvoter fungerar som ett slags snuttefilt för Löfven. En liten tröstande besvärjelse när den bistra verkligheten tränger på.
ERIC ERFORS