Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

EU-kvoter är Löfvens snuttefilt

Apropå den svåra konsten att göra prognoser över antalet asylsökande: Migrationsverket i Finland skriver ner sin tidigare prognos om 50 000 flyktingar i år till 30-35 000.
Kriterierna för bland annat irakier att få uppehållstillstånd har skärpts. En trolig utveckling blir därmed att det kommer betydligt färre transitflyktingar till Sverige med slutmålet Finland. En annan är att de i stället söker asyl i Sverige.
Apropå den politiskt känsliga frågan om volymer i Sverige: Statsministern och centerpartisten Juha Sipilä uppskattar att en ”hållbar nivå” för Finlands del handlar om 10 000 asylsökande om året.
Det vill säga det antal Sverige nu tar emot på bara en vecka.
Stefan Löfven sätter stor tilltro till EU:s omfördelningsmekanism, men hittills är det bara Sverige som har tagit emot EU-flyktingar, 19 stycken från Eritrea. När vi nu inte ens i Norden kan  fördela flyktingströmmarna, hur ska det då kunna genomföras trovärdigt på EU-nivå?
Nej, EU:s flyktingkvoter fungerar som ett slags snuttefilt för Löfven. En liten tröstande besvärjelse när den bistra verkligheten tränger på.
ERIC ERFORS