Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Fokusera på sakpolitiken – inte på SD

Faksimil Metro 20/8-2015
Faksimil Metro 20/8-2015

”Sverigedemokraterna ska bli Sveriges största parti”. Den djärva målsättningen satte Jimmie Åkesson upp i sitt Almedalstal i juli. Knappt två månader senare är det redan uppnått – åtminstone i en enstaka opinionsmätning.

I den senaste mätningen från Yougov/Metro får SD 25,2 procentenheter, medan Socialdemokraterna och Moderaterna får 23,4 respektive 21 procent.

Mätningen måste visserligen tas med åtminstone en mindre spade salt. Yougov använder sig av självrekryterade nätpaneler – en metod som kritiserats av statsvetare. Och SD:s siffror är inte fullt så höga i andra mätningar. Å andra sidan har nätpaneler tidigare visat sig pricksäkra just vad gäller SD:s stöd.

Ostridigt är i alla fall att Sverigedemokraterna det senaste året har stigit som en raket i opinionen. Kurvan är tydlig hos alla opinionsinstitut.

SD:s symboliskt viktiga framgång i Yougov-mätningen kommer efter en sommar där nästan alla nyheter och debatter tycks ha gynnat partiet. Om de inte har rört partiet direkt – som när det gäller den uppmärksammade affischkampanjen på Östermalmstorgs tunnelbanestation i Stockholm – har de ofta rört SD:s favoritämnen.

Fler svenska jihadister som reser ner till Syrien, ensamkommande flyktingbarn som anländer i allt större antal eller de fruktansvärda Ikeamorden (och den efterföljande debatten om huruvida det var rätt att publicera den misstänkta gärningsmannens etnicitet).

Sverigedemokraternas stadigt uppåtgående trend kan dock inte förklaras av dagshändelser, en viktigare förklaring är istället att svenskarna ser flykting- och invandringsfrågan som allt viktigare. Enligt Yougov anser 46 procent av svenskarna rentav att det är den viktigaste politiska frågan just nu. Och där har Sverigedemokraterna högst förtroende.

Det som krävs för att Sverigedemokraterna ska sjunka i opinionen är dock inte mer ängsligt funderande på vad som gynnar eller inte gynnar partiet, utan att andra partier återvinner förtroende i politikområdena migration och integration. Och för att göra det måste man ge trovärdiga svar på de knepiga frågor som den stora flyktinginvandringen ger upphov till.

Hur skakar vi på kort tid fram tiotusentals nya bostäder? Hur kan vi få in lågt utbildade personer med svaga språkkunskaper på en höglönemarknad? Och var hittar vi alla de nya SFI-lärare, arbetsförmedlare och socialsekreterare som nu behöver anställas?

Det är för övrigt frågor som kräver svar även om Sverigedemokraterna skulle vara Sveriges minsta parti.

PATRIK KRONQVIST kronqvist_byline2
@PatrikKronqvist

Läs också:
Både MP och SD saknar integrationspolitik