Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Opinionsbloggen

Vänstern har släppt kampen mot religiöst förtryck – till KD

busch_sjosedt

”Tokhöger”. Så kan man sammanfatta twittervänsterns syn på KD-ledaren Ebba Busch Thor efter hennes debut som Almedalstalare.

Men i den uppsluppna glädjen över att man tycker sig ha fått en svensk Sarah Palin att uppröras över borde vänstern ta sig tid att fundera över en viktigare fråga: Hur sjutton har man kunnat släppa kampen mot det religiösa förtrycket – till en kristdemokrat?

I söndags skrev jag en krönika om det märkliga i att folk på vänsterkanten rasiststämplar de modiga kvinnor som står upp mot fundamentalistiskt förtryck i svenska förorter.

Egentligen borde jag dock inte ha varit förvånad. Redan efter morden på filmregissören Theo van Gogh och politikern Pim Fortuyn i Nederländerna på 00-talet noterade Ian Buruma ett intressant positionsbyte i politiken.

Traditionellt har vänstern stått för universialism medan de konservativa försvarat traditionella värderingar, menar Buruma, som är professor i mänskliga rättigheter. Men:

Under den mångkulturella eran på 1970- och 1980-talen började höger och vänster byta plats. Nu var det vänstern som stod för kulturen och traditionerna, särskilt ‘deras’, det vill säga invandrarnas, kultur och traditioner, medan högern argumenterade för upplysningens universella värderingar.” (Mordet i Amsterdam, 2009)

Det positionsbytet har närmast varit övertydligt i svensk politik den senaste veckan.

Ebba Busch Thor – vars uttalade projekt det är att vrida Kristdemokraterna åt höger – ägnade en rejäl del av sitt Almedalstal åt att prata om Husbybon Zehlia Dagli, en av de förortskvinnor som utmålats som rasist och islamofob för sin kamp mot fundamentalisterna.

”Hon upplever sig inte fri att göra det som hon själv önskar. Dricka ett glas öl med sina vänner. Gå på pensionärsföreningen. Lyssna på jazz och dansa twist. Odla grönsaker på min kolonilott i kortbyxor. Umgås med vänner. Gå på badhuset i bikini. Hur har det kunnat bli så här?”

KD-ledaren fortsatte:

Låt mig vara tydlig. De mänskliga fri- och rättigheterna ska gälla alla i vårt land. Oavsett var man bor. Detta måste vi stå upp för.

Till skillnad från Busch Thor har dock vänstern varit allt annat än tydlig i frågan – trots att merparten av de kvinnor som vittnat om förtrycket faktiskt själva tillhör vänstern.

Manijeh Mehdiyar, en av de debattörer som var först ut med rasiststämplen mot kvinnorna som vågar opponerar sig mot fundamentalister, är folkvald för Miljöpartiet (ni vet partiet som brukar stoltsera med att man bildat världens första feministiska regering).

Hennes påhopp vidarebefordrades också snabbt av ledande vänsterpartister som Christina Höj Larsen och Ali Esbati.

Å andra sidan finns det de på vänsterkanten som snabbt ställde sig på de förtryckta kvinnornas sida. Bland dem styrelserna för Vänsterpartiet i Kista respektive Tensta, Rinkeby och Spånga.

Därmed bekräftades den bild av splittrad vänster som Nalin och Cheko Pekgul ger i boken ”Jag är ju svensk” (2014).

”I Sverige ser vi en uppdelning av vänstern i en ‘realistisk’ och en ‘förstående’ gren. Realisterna ser det mångkulturella samhällets utmaningar och vågar hävda ‘upplysningens universella värderingar’. De genomskådar de muslimska fundamentalisternas försök att gömma kvinnoförtrycket bakom kulturella skillnader. Problemet är den förstående delen av vänstern som själva aldrig drabbas av de muslimska fundamentalisternas intolerans. De förstår invandrarnas ‘kultur och traditioner’ till den grad att de är beredda att förneka invandrarna de rättigheter de tycker är självklara för egen del som till exempel att fritt få säga sin mening eller få klä sig som man vill.”

Det är en lågoddsare att vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt kommer att attackera Ebba Busch Thor i sitt Almedalstal på lördagen. Med tanke på twittervänsterns uttalade avsky mot KD-ledaren är det ett lätt sätt att inhösta applåder.

Men om feministen Sjöstedt vill visa verkligt mod borde han istället markera mot den unkna relativismen inom sitt eget parti.

kronqvist_byline2PATRIK KRONQVIST
@PatrikKronqvist

Läs också:
Förortens kvinnor får inte svikas igen
Även här är muslimerna offer för fanatiker
* Nalin Pekgul: Kampen mot islamofobi har blivit en industri