Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Opinionsbloggen

Tala ur skägget om förortsförtrycket, Sjöstedt

sjostedt_blogg

Så klev då slutligen V-ledaren Jonas Sjöstedt in i debatten om partiets syn på fundamentalistiskt förtryck i vissa förorter.

Och han gjorde det genom att tycka lite synd om – sig själv.

”Märkligt att bli angripen för åsikter jag inte har”, skrev Sjöstedt när han twittrade ut länken till en kort replik i Aftonbladet.

För den som har följt debatten var det dock faktiskt en av de minst märkliga turerna kring Vänsterpartiet den senaste tiden.

Debatten initierades av de V-märkta feministerna Zeliha Dagli och Amineh Kakabaveh, den senare dessutom riksdagsledamot för just Vänsterpartiet.

De beskrev modigt det förtryck som fundamentalister i vissa förorter utsätter främst kvinnor för. Det handlar exempelvis om kvinnor som inte längre vågar gå barbenta och småflickor som hånas för att de inte bär slöja.

Sen kom backlashen. Miljöpartisten Manijeh Mehdiyar och Maimuna Abdullahi, från Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén, anklagade Kakabaveh för att sprida rasism och islamofobi. Och de ifrågasatte hur hon kunde tillåtas representera Vänsterpartiet.

Men istället för stödja sin riksdagskollega vidarebefordrade ledande vänsterpartister istället glatt påhoppet på Twitter, bland dem riksdagsledamoten Ali Esbati och Christina Höj Larsen, partiets talesperson för migration, inkludering och antirasism.

En dryg vecka senare klev partisekreteraren Aron Etzler in i debatten med en artikel i Aftonbladet. Men inte heller han hade något stöd att erbjuda den partikamrat som på grund av sin kamp mot förtryck anklagats för att sprida rasism och islamofobi.

Istället valde även han att – tillsammans med just Höj Larsen och Rossana Dinamarca – fokusera på dem som påtalat förtrycket – snarare än på förtrycket som sådant.

Att peka ut specifika problem förorten skapar bara splittring, menade trion. Och utan att nämna namn lät de också antyda att problemet var uppblåst genom att kritisera ”ryktesspridningen”.

Sådant var alltså läget när Jonas Sjöstedt till sist klev in i debatten på torsdagen.

I sak måste V-ledarens korta replik betecknas som ett fall framåt för Vänsterpartiet. Trots att även Christina Höj Larsen undertecknade artikeln var alla misstänkliggörande formuleringar om ryktesspridning bortstädade.

Sjöstedt och Höj Larsen slog tydligt fast att hederskulturen finns och att det är ett förtryck som måste synliggöras och bekämpas. Och de tillade att patriarkatet inte kan ursäktas för att det utförs i en religions eller kulturs namn.

Men det är minst lika intressant vad artikeln inte innehåller. För Jonas Sjöstedt missade chansen att räta ut många av de frågetecken som ledande företrädare skapat kring partiets linje i frågan den senaste tiden.

Vad menade egentligen vänsterpartisterna med att attackera påstådd ryktesspridning kring förorten i direkt anslutning till att vänsterfeminister påtalat förtrycket?

Och varför spred ledande vänsterpartister en debattartikel där deras riksdagskollega Amineh Kakabaveh utmålades som rasist och islamofob och där hennes riksdagsplats ifrågasattes?

Sammanfattningsvis: Om Vänsterpartiet nu tycker att det är så viktigt att bekämpa patriarkalt förtryck även i förorten, varför har ledande V-företrädare försökt underminera de kvinnor som faktiskt bedriver den kampen?

Jonas Sjöstedt gnäller nu över att ha blivit missförstådd. Men om så är fallet är det helt hans eget fel. Sjöstedt har helt enkelt inte varit tillräcklig tydlig om var han och Vänsterpartiet faktiskt står i frågan.

Det finns en enkel lösning på det problemet. Tala ur skägget, Sjöstedt!

PATRIK KRONQVIST kronqvist_byline2
@PatrikKronqvist

Läs också:
Förortens kvinnor får inte svikas igen
* Vänstern har släppt kampen mot religiöst förtryck
* Iskallt kvinnosvek av Vänsterpartiet