Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Gärna trigger warnings, men först en rejäl valbenskorsett

bette

Apropå trigger warnings – fenomenet att varna (kvinn)folk för känsligt innehåll i text och bild – så kom jag att tänka på en gammal Bette Davis-film. Den är svartvit, från 1939, och heter Dark Victory (Seger i mörkret). Jag såg den på tv som barn och grät parkettgolvet blött.

Intrig: societetsdamen Bette får en hjärntumör. Går till stilig doktor som genast opererar, men misslyckas med att gräva ut hela tumören. Doktorn, som snart blir Bettes make, berättar inte för vår hjältinna att hon är dödsdömd. Han låtsas att allt är bra. För att hon ska få leva lycklig tills hon plötsligt blir blind och strax därefter dör.

I dag framstår Dark Victory som en väldigt modern film. På 1970-talet, när kvinnorörelsen var yrvaken och BH-brännande, betraktades den här sortens beteende som ett mansgrisigt försök att omyndigförklara kvinnor: ”Bry inte ditt lilla huvud med sånt, min lilla duva!”

Men i nådens år 2015 är det lätt att se att doktorn gjorde helt rätt. Han insåg att Bette var alltför känslig för att klara av verkligheten. Han fattade vad som skulle trigga hennes ångest och handlade föredömligt därefter.

Det enda som saknas är en stadig valbenskorsett att svimma i, en söt liten dosa med luktsalt och ett indragande av den nervpåfrestande rösträtten. Sen är vi där, systrar: Dark Victory!