Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

En synsk tysk i Visby

VISBY. Är Tysklands ambassadör i Sverige synsk?

När Michael Bock för ett par månader bestämde sig för vad han skulle föreläsa om under Almedalsveckan fick det bli på temat: utmaningar för eurosamarbetet.

Och så står han här mitt under Greklandsbranden och skämtar: ”Olyckligtvis, glömde jag att fråga herr Tsipras.”

Diplomaten vill inte ge någon offentlig kommentar till mer än att den tyska regeringen är öppen för fortsatta förhandlingar.

”Vi får helt enkelt vänta och se vad som händer” säger Bock och konstaterar att beskedet om en grekisk folkomröstning kom som en total överraskning.

Han betonar att EU måste vara beredd på att pumpa in mer pengar i det skuldtyngda landet:

”En social katastrof måste på alla sätt undvikas. De som i dag lider mest i Grekland är de som har minst ansvar för krisen.”

Men hur ska Angela Merkel kunna sälja in detta budskap till det tyska folket?

Att villkorslöst fortsätta skicka pengar in i ett svart hål är ingen lösning. Här har andra euroländer som Portugal, Spanien och Lettland genomfört tuffa sparprogram och ska sedan förväntas vara med och finansiera jultomten Tsipras dyra vallöften. Det finns faktiskt gränser för den europeiska solidaritet som ambassadör Bock hyllar.

En tysk diplomat kan naturligtvis inte säga vad han måste känna: att han, liksom de tyska förhandlarna, är extremt trötta på Tsipras och Syriza-regeringen i Aten. Att krisen tillåtits eskalera och att EU borde ha satt ner foten betydligt tidigare.

Men han säger att ”Hur kunde egentligen så mycket pengar slösas bort? De europeiska skattebetalarna har rätt att få svaret på frågan.”

Ja, det är i högsta grad en relevant fråga.

ERIC ERFORS