Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

”Vi finner oss inte i att bli misstänkliggjorda som brottslingar”

Expressens Patrik Kronqvist hävdar i ledarkrönikan ”Farligt att skydda assistansfuskarna” den 6 maj att DHR skyddar fuskarna inom assistansen när vi reagerar mot metoderna i Hässleholmsförsöket.

Nej Patrik – vi vare sig skyddar eller värnar brottslingar som på ohederliga vägar tillskansar sig ersättningar de inte har rätt till – och vi ”dundrar” inte att ”det är ”vansinnigt” att försöka få stopp på oegentligheter som du vill få Expressens läsare att tro. Så citera oss rätt om du ska citera oss alls.

Vi reagerar över att de metoder som användes i det så kallade Hässleholmsförsöket rymde vissa mått av smygkontrollerande i kombination med att det inte var tillåtet att ta med sig varken personliga assistenter eller anhöriga under vistelsen. Undersökningen skulle ske i en ”objektiv miljö” hette det.

Syftet med att bedöma en persons funktioner under ett dygn ska vara att komma fram till hur stort assistansbehov någon har. Att då placera en människa i sjukhusmiljö bland människor man inte känner lägger ingen god grund för att få veta någons behov och förutsättningar. Att därutöver använda annan vårdpersonal utanför de samtal som förs med läkare, sjukgymnast, arbetsterapeut och psykolog, utan att informera den som det handlar om, är INTE okey Patrik. Det gagnar inte saken. Det ger snarare bilden av ett samhälle i vilket vi som lever med funktionsnedsättningar ska acceptera att utsättas för vilka prövningar som helst bara för att vissa brottsliga element har valt att utnyttja den bästa reformen som hänt oss.

Om vi vänder blicken åt ett annat håll och tänker oss att detta handlade om barnomsorg. Det tros pågå fusk, föräldrar tros arbeta fast de är hemma och vabbar. Försäkringskassan bestämmer att ALLA som vabbar hädanefter ska ha en pensionerad polis i hemmet som ser till att inget ohederligt arbete bedrivs under tiden vård av barn tas ut. Skulle alla Sveriges ärliga föräldrar tycka det var okey ”för den goda sakens skull” att ha en polis i hasorna hela dagarna varje gång de vabbar – eller – hur hade det då låtit i våra tidningar?

Det är vår bestämda övertygelse att brottsligheten inom assistansen till antalet personer är litet. Assistansreformen har gett personer med omfattande funktionsnedsättningar möjlighet att leva ett liv som andra. Betydelsen av det kan inte underskattas. Assistansreformen är det mest betydelsefulla som hänt oss genom alla tider. Trots det fortsätter media att få det att låta som om vi inte bryr oss om att reformen missbrukas. Självfallet gör vi det! Men vi finner oss för den skull inte i att bli misstänkliggjorda som presumtiva brottslingar allesammans. Så enkelt är det bara.

Rasmus Isaksson, förbundsordförande DHR