Opinionsbloggen

Replik: Moder Svea lever inte i en våldsam relation

Replik på Ann-Charlotte Marteus krönika: Rosa försvarspolitik är farlig för kvinnor

Expressens ledarsida den 14 april.
Expressens ledarsida den 14 april.

Att försvarsdebatten ofta hamnar i ofta liknelser om den starke mannen och den svaga kvinnan är inget nytt, ofta med utgångspunkten att vi måste skydda Moder Svea från att bli våldtagen av den manlige ledaren från en främmande nation. Ann-Charlotte Marteus griper dock tag i en annan symbolisk liknelse i sin ledare om Feministiskt initiativs säkerhetspolitik: Om Moder Svea inte rustar upp och intar en hotfull och aggressiv attityd mot tänkbara angripare så är hon en svag och undergiven kvinna, en feminin kvinna att förakta. Hon har då blivit ”normaliserad” i våldet, om hon själv inte använder våld.

Resonemanget haltar dock något eftersom Moder Svea inte lever i en sådan våldsam relation. Ryssland må provocera sin omvärld, men har inte förklarat krig mot Sverige, och har inte heller uttryckt en sådan ambition. Så Marteus symboliska liknelse handlar snarare om att vi alla bör beväpna oss mot potentiella våldtäktsmän, vilket vore något udda uppmaning att höra från svenska partier.

Upprustning handlar om rädsla, och att skapa rädsla. Att Ryssland skulle bli rädd över att Sverige rustar upp med ett par extra u-båtar och JAS-plan är dock inte särskilt troligt, desto troligare är att ”rysskräck”-debatten göder Putins självbild som potent och farlig.

Det sorgliga är att Marteus och en rad liberala debattörer tycks tro att mer militär är det enda sättet för Sverige att markera mot Putins beteende. Som om hållbar fred bäst uppnås med hot och vapen. Sverige har alla möjligheter att istället stärka sina diplomatiska och sociala investeringar, och att exempelvis fortsätta öka satsningarna för demokrati i civila samhället i Ryssland. Och självklart ska vi använda våra upparbetade kanaler för att föra en tydlig politik för demokrati, folkrätt och mänskliga rättigheter i våra internationella relationer – och markera mot överträdelser och brott mot dessa.

Att förespråka icke-militära investeringar och konfliktförebyggande internationellt arbete är inte att bli normaliserad av våldet. Tvärtom. Normaliseringen av våldet avspeglas i den upptrissade upprustningshetsen som går i allt snävare cirklar. Feministiskt initiativ instämmer med FN och en lång rad fredsorganisationer att detta är helt fel väg att gå om vi vill se en framtid där människors säkerhet och hållbar fred sätts i fokus. Världen behöver inte en upprustningsdebatt, vi behöver en
avspänningsdebatt!

Veronica Svärd
försvarspolitisk talesperson Feministiskt initiativ

Läs krönikan: Rosa försvarspolitik är farlig för kvinnor