Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Replik: Därför behövs schack-vm för kvinnor

schack

Replik till Eric Erfors krönika: I Sverige sportar vi som i Saudiarabien

Jag vet inte vilka erfarenheter Eric Erfors har av att vara kvinna och tävla i schack. Men det är tydligt att vi har helt olika tolkningar av hur det faktiskt är.

Jag började spela schack när jag var sju år. Vid nio års ålder var jag bland de bästa i Sverige i min årskull (oavsett kön), och vann också Flick-SM. När jag var tio år tävlade jag i junior-VM.

Redan från början var jag “fel”. När killar grät för att jag vann över dem, gick de andra killarna och tröstade dem. Ingen sa grattis till mig. De som inte grät förklarade att de förlorat med flit för att inte “göra en tjej ledsen”. Föräldrar skällde ut sina söner för att de förlorade mot mig. Vuxna män bortförklarade inte sällan sina förluster med att jag hade fuskat. Det är inte kul att vinna när det känns som att vinnandet i sig är fel.

Som mest tränade jag 4 gånger i veckan och tävlade på helgerna. Det krävs en otrolig dedikation och viljestyrka för att lägga så mycket av sin tid på något där man ständigt blir påmind om att man är “fel”, inte känner någon tillhörighet och alltid är den som sticker ut. Av alla de jämnåriga flickor som spelade schack samtidigt med mig finns idag en enda kvar som tävlar på hög nivå. Jag är inte förvånad.

Erfors skriver att han ansträngt sig ”frenetiskt men kan inte finna ett enda giltigt argument för dessa märkliga könssegregationer”. Att Eric Erfors har tänkt till är en klen tröst för den 13-åriga tjej som, ensam bland ett dussin killar, upptäcker att det inte finns dörrar till duscharna i det gemensamma boendet på SM eftersom ingen ”hade tänkt på det”. Exemplen går att rada upp, och jag har faktiskt inte träffat en enda kvinnlig schackspelare som inte ser den mansdominerade miljön som ett konkret problem, som också påverkar deras möjligheter att bli professionella schackspelare. I en miljö med 95 procent män är en kvinna inte bara schackspelare. Männen är schackspelare, kvinnorna är kvinnliga schackspelare.

Erfors hävdar att alla är lika när man tävlar över schackbrädet. Tittar man på just tävlingsmomentet isolerat ger jag honom faktiskt rätt. Men han ignorerar att schackvärlden – precis som stora delar av samhället – är en mansdominerad miljö. Vi lever i ett samhälle som uppmuntrar killar att ta plats och har en sportmiljö som premierar killars tävlingsanda. Schackvärlden utgör inget undantag, snarare är det nog värre än inom många andra sporter.

Det var mot denna bakgrund jag för tre år sedan startade Utsiktstornet, en verksamhet som använder schack som ett pedagogiskt verktyg för att få barn och unga att mötas på just lika villkor. Schack är verkligen ett utmärkt medel att bryta barriärer och mötas oavsett social bakgrund och andra förutsättningar. I vårt arbete möts barn från innerstan och förorten. Skolklasser med dålig sammanhållning samarbetar och barn med bokstavskombinationer sitter lugnt spelar tillsammans med sina övriga klasskompisar. 

I höstas startade Utsiktstornet projektet “Power Queen”. 20 schackspelande tjejer mellan 12 och 18 år åkte till Ungern för att träffa Judith Polgar (en av världens bästa schackspelare genom tiderna), bygga nätverk och stärka sig i att satsa på sin passion för att spela schack trots den mansdominerande miljön. Kanske hade Eric Erfors funnit argument om han läst den värdering som vi gjorde under Ungernresan. Alla deltagare uttryckte att de någon gång hade blivit påverkade negativt av att vara tjej i samband med en schacktävling.

Mitt och Utsiktstornets mål är att skapa ett samhälle där vi alla har samma möjligheter oavsett bakgrund och förutsättning, inte bara i schackvärlden. Jag hoppas innerligt att Flick-SM och Schack-VM för kvinnor en vacker dag inte kommer att behövas. Fram tills dess måste vi dock inse att tävling på lika villkor kräver att vi inte har olika förutsättningar. Vi måste aktivt skapa möjligheter till sådana möten. Så länge patriarkala strukturer genomsyrar schackvärlden behövs Flick-SM och Schack-VM för kvinnor som det bränsle som skapar förutsättningarna för möten på lika villkor, på riktigt.

JOHANNA VALENTIN
grundare och vdUtsiktstornet