Opinionsbloggen

Det stora problemet är vad regeringen inte gör

regeringen

Oron är stor bland borgerliga att regeringens samarbete med Vänsterpartiet ska leda till en vänsterkantring av politiken. I den vårändringsbudget som släpptes på onsdagen är spåren av detta ännu inte speciellt tydligt.

Problemet är hittills inte främst vad regeringen gör – utan vad den inte gör.

Sverige har stora problem när det gäller jobb, bostäder och integration. I retoriken tar regeringen detta på största allvar. Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet till år 2020, de närmaste fem åren ska det byggas 250 000 bostäder och trots kraftiga flyktingströmmar till Sverige lovar regeringen att integrationen ska förbättras.

Problemet är att regeringen inte har någon politik för att uppnå sina mål. Idéerna om tillfälliga modulhus för flyktingar visade sig leda till de dyraste bostäderna någonsin i Sverige. Och till och med byggbranschen själv tycker att investeringsbidrag för hyresrätter är en dålig idé. För att uppnå bostadsmålet kan regeringen bara hoppas på en onormalt lång högkonjunktur.

Det ser lika dystert ut när det gäller jobb och integration. Traineejobben är ett fiasko och kommer först på flera års sikt komma upp i volym. Snabbspåren för att förbättra integrationen är på sin höjd en from förhoppning om att arbetsgivare och fackförbund ska lösa problemen åt regeringen. Konjunkturinstitet menar rentav att regeringens planer skulle leda till höjd arbetslöshet. Inte ens arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, kan med sin pondus och kreativa presskonferenser dölja tomheten.

Inom skrivandet finns ett klassiskt råd: ”Show, don’t tell”. Den rödgröna regeringen sysslar nu med det rakt motsatta.

PATRIK KRONQVIST

Läs också:

Politik är svårare än du tror, Stefan Löfven