Opinionsbloggen

EU måste markera mot Saudi

Saudiarabien trappar upp det diplomatiska kriget mot Sverige på olika fronter. Dels har Saudiarabien beordrat sin lydstat Förenade Arabemiraten att också plocka hem sin ambassadör. Dels utfärdas inte längre några affärsvisum.
Den saudiska diktaturen vet naturligtvis vilka knappar den ska trycka på. Stefan Löfvens beslutsångest i offentligheten om det militära samarbetsavtalet bottnade i eventuella konsekvenser för den svenska exportindustrin.
Dessutom hade hans näringsminister Mikael Damberg både utnämnt landet till en strategisk handelspartner och fjäskat genom att närvara på kondoleansceremonin i Riyadh för diktatorn och kungen Abdullah bin Abdulaziz Al Saud.
Kung Carl XVI Gustaf hade också det dåliga omdömet att närvara i Riyadh. Vilka övriga diktatorer ska Sverige hylla genom officiellt deltagande vid deras begravning? Blir det Robert Mugabe? Eller rentav Kim Jong-un?
Det är bara att konstatera att kungens och Dambergs lismande var förgäves.

Saudiarabien vill nu få svenska storbolagsdirektörer att skälla rejält på Stefan Löfven och Margot Wallström. Och det finns säkert näringslivsföreträdare som bär på förhoppningen att om de bara skäller tillräckligt högt blir det snart grönt ljus för affärsviseringar igen.
Det vore att ställa sig på diktaturens sida.
Visst har regeringens linje varit både svajig och ogenomtänkt. Stefan Löfven kunde inte kalla Saudiarabien diktatur i riksdagens talarstol utan var tvungen att korrigera sig i efterhand. Margot Wallström har sedan varit välkommet tydlig: ”Vi kan inte använda något annat ord än diktatur.”
Moderaterna har å sin sida varit direkt pinsamma. De har inte vågat redovisa och motivera sin åsikt om Saudiavtalet, utan hänvisat till att det är regeringens ansvar. I stället har Carl Bildt fått rycka ut och försvara det avtal som den moderatledda regeringen kunde ha sagt upp redan 2010.
Partiets utrikesministerkandidat Karin Enström fortsätter nu att ägna sig åt krypskytte på Wallström. Allt i syfte för att plocka billiga politiska poänger – samt möjligen pluspoäng hos Wallenbergarna.
Det är märkligt att en person – som när hon var moderat försvarsminister inte ens kunde säga att Saudiarabien var en diktatur – har kunnat befordras till utrikesministerkandidat hos det stora oppositionspartiet. Eller så säger det något allvarligt om partiets utrikespolitiska kompetens, nu när enmansshowen Bildt är historia.
M och övriga allianspartier bör i stället sluta upp bakom Margot Wallström. Sverige befinner sig i ett diplomatiskt krigstillstånd med en av världens värsta diktaturer. Situationen fordrar ansvar.
Sverige har dessutom rätt att förvänta sig en skarp diplomatisk markering från EU enligt den solidaritetsklausul det europeiska samarbetet vilar på. Då Saudiarabien i sin motivering till att kalla hem ambassadören inte nämner det avbrutna avtalet (som måste ha spelat in) är det inte heller en rent bilateral fråga.
De allvarliga – och medeltida – kränkningar av mänskliga rättigheter som sker i Saudiarabien utmanar de grundläggande värden EU representerar. Det borde stats- och regeringscheferna på plats under pågående EU-toppmöte självfallet kunna skriva under på.
Vi väntar på ett uttalande från Bryssel.

ERIC ERFORS