Opinionsbloggen

SR: ”Vi hade kunnat vara tydligare mot lyssnarna”

Expressens ledarsida 6/2
Expressens ledarsida 6/2

REPLIK: Expressen försöker i ledaren ”Kaplan går på SR:s hyresbluff” avfärda Sveriges Radios rapportering om uthyrning av bostadsrätter som felaktig och att vi skapar en bild som inte existerar. Vi hade kunnat vara tydligare mot våra lyssnare i delar av rapporteringen exempelvis när det gäller det förväntade utfallet och vem som hävdade vad.

Men syftet med rapporteringen har varit att ur olika aspekter ge bilder av hur regelförändringarna påverkat utvecklingen på bostadsmarknaden. Bostadsforskare, bostadssökare,  mäklare, analytiker på Boverket med flera har hörts. Förre ministern Stefan Attefall har bemött kritiker och redogjort för ambitioner och utfall. Det är trist att Expressens ledarredaktion inte har velat vidga perspektivet och se helheten i rapporteringen.

Michael Österlund
biträdande Ekochef

Mårten Randberg
Nyhetschef P4 Radio Stockholm


”Ändra de vilseledande artiklarna”

SVAR: Det hedrar SR att ledningen medger brister. Att man intervjuat många är dock en klen tröst när återgivningen är felaktig. Två personer som reportern själv uppger som källor avfärdar hans tolkning av deras svar.

”Allt fler köper lägenhet på ren spekulation”, slår SR fast i sin rapportering och anger mäklaren Erik Olsson som källa. Men i samtal med Expressen säger Olsson att detta enbart var hans farhåga inför framtiden.

Vidare hävdar SR att syftet med alliansregeringens reform skulle ha varit att få lägre hyror genom ökad konkurrens. KTH-professorn Hans Lind uppges ha sagt det. ”Ett rent missförstånd” menar dock Lind i kontakter med Expressen.

Istället för att kräva att andra ska vidga perspektivet borde SR ändra de vilseledande artiklar som fortfarande ligger ute på dess hemsida.

Expressens ledarredaktion