Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Ny klok FP-politik: Skatt på njutning!

Folkpartister på vild jakt efter skattebaser, med moralism i blick, är en annorlunda syn.

Johan Pehrson och Barbro Westerholm har slagit sina fiskala förmyndarhuvuden ihop och kommit fram till att Sverige borde övergå från att beskatta tobak – som är väldigt farligt – till att beskatta nikotin, som är – ja, vadå?

Tja… inte påstår de att nikotin är väldigt farligt. Eller ens – farligt. Om e-cigaretterna skriver de att ”forskningen är ännu så länge i mycket tidigt skede och det är omöjligt att förutsäga de långsiktiga hälsoeffekterna av denna nya produkt.”

Inte vad man skulle kalla en smoking gun, precis.

Om nikotinläkemedel, tuggummin och liknande, skriver de att ”dess långsiktiga påverkan på människokroppen inte kan utesluta risker.”

Okej… Inga bevis, alltså. Då finns det väl inga skäl att punktskatta?

Johodå! Pehrson och Westerholm går all in för en folkhälsopolitisk ”Um, vi vet inte om det är farligt, men man kan aldrig vara för säker, sa gumman!”-punktskatt.

Tack för det, ni ädla ledamöter av det frihets- och förnuftsälskande liberala riksdagspartiet.

Duon har förresten retat upp sig på både det ena och det andra i nikotinfrågan: ”Nikotinläkemedel produceras idag i allt mer tilltalande och attraktiva format.”

Ja, det måste vara djupt chockerande för dessa vänner av marknadsekonomi – och av den fria apoteksmarknaden – att företag försöker sälja produkter genom att inte göra dem jättefula.

Folkpartiet borde genast dra igång en rikstäckande kampanj mot sådana kapitalistiska tjuvknep inom svenskt näringsliv.

Men mest är Johan Pehrson och Barbro Westerholm ute efter att säkra skatteintäkter. Utvecklingen från farliga tobaksvaror till tobakslösa nikotinvaror kan leda till att medborgarna får behålla mer av sin lön. Sen sitter de där, hånskrattande, och rekreationsnjuter av sitt nikotin medan de oskattade sedelbuntarna växer omkring dem. Och de har inte ens den goda smaken att vara påtagligt döende.

Blott Sverige svenska liberaler har.