Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Lär er älska Stockholm

Stockholmare är möjligen inte smartare än lantisar. Men lantisar måste lära sig uppskatta de biståndsmiljarder som skattebetalarna i Stockholms län delar ut via landstingens och kommunernas utjämningssystem.

Landstinget i Stockholm, SLL, har Sveriges högsta skattesats. Men trots att man ligger i skattetoppen är SLL det enda landsting som måste betala bistånd till andra landsting. Finansminister Magdalena Andersson tycker ändå inte att stockholmarna är tillräckligt solidariska. Från att ha betalat 187 kronor per person till landstingens biståndsbudget så ska stockholmarna nu betala 258 kronor – totalt 411 miljoner kronor.

Den rödgröna majoriteten höjde vid årsskiftet kommunalskatten i Stockholm med 35 öre. Den intäkten äts nu delvis upp när finansministern bestämt att varje stockholmare ska betala 819 kronor mer till kommunernas biståndsbudget. Invånarna i huvudstaden ska nu bidra med 2 534 kronor per person.

Göteborgare får i stället 5 256 kronor per person. I Malmö får de 12 433 och i Bjurholmen i Västerbotten är det 15 625 kronor per invånare som trillar in på kommunens konto.
Delvis betalt av alla solidariska stockholmare. Som troligen inte har den blekaste aning om hur solidariska de är.

ERIC ERFORS