Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Lägg av nu, Björklund. Allvarligt.

alec

Varför envisas Jan Björklund med sitt larvande om betyg från fjärde klass? För att han är i krig. Han är i krig med såssarna. Med vänstern.

I lördagens SvD förklarade FP-ledaren att ”I stora delar av det svenska etablissemanget finns ett väldigt motstånd mot betyg. Den typ av värderingar har styrt svensk utbildningspolitik i årtionden.”

Detta etablissemangsmotstånd måste Jan Björklund bekämpa. Det är Nato mot Warszawapakten 2.0

Är betyg från fyran inte bra då?

Nope.

De allra flesta experter – undantaget Anna Kinberg Batras egen Yoda, Tomas Tobé – är skeptiska till nyttan med detta.

Reformen med betyg från sjätte klass är sprillans ny. Det rimliga vore att testa och utvärdera den ordentligt innan man hastar vidare.

För övrigt är de målrelaterade betygen med sina flummiga mål ett kasst system i sig. Och betygsättandet enligt denna metod tar enorm tid för lärarna.

Björklund har alltså lärarna emot sig i vanlig ordning. Samt forskarna. Hans offensiv är inte riktigt rimlig.
Men han har alltid påmint en del om Alec Guinness i ”Bron över floden Kwai”. Björklund väljer sin strid och sedan ångar han på, rakt fram, utan att titta upp, oberörd av nya rön och varnande skrin från den komplexa verkligheten.

Det slutade inte så bra för Alec Guinness. Han insåg i sitt dödsögonblick han var på väg att fälla sina allierade och hjälpa sin fiende, Japan.

För Jan Björklund står inte lika mycket på spel. Men han gör definitivt utbildningsminister Gustav Fridolin en tjänst genom att göra bort sig.

Han kunde ju ha ägnat sig åt konstruktiv oppositionspolitik.

Var var Jan Björklund, exempelvis, när Fridolin fattade beslut om att kalla till sig läroboksproducenterna en kvart efter att ha läst en liten artikel i DN om bristen på kvinnor i historieböckerna?

En debatt om vilken påverkan en minister ska ha på skolböckers innehåll hade väl varit intressant.

Det behövs en opposition i utbildningsfrågor. Och det behövs ett liberalt parti som inte halkar ur riksdagen.

Behovet av Jan Björklund som partiledare och skoldebattör är desto svårare att precisera. Även om han, liksom Alec Guinness, gjorde bra saker innan han marscherade in i den mentala tunneln.

Men det är historia.