Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Kraftfullt slag i luften, Lööf

annieloof

Mer debatt om integrationspolitiken är bra. Men det betyder inte att alla integrationspolitiska idéer är goda. Ett av de förslag som C-ledaren Annie Lööf och Johanna Jönsson, integrationspolitisk talesperson, presenterade i SvD på fredagen var en ”första-boende-garanti”.

Tanken är att kommuner ska gå in som garant för nyanlända gentemot hyresvärdar. Tyvärr är både utgångspunkten och utformningen felaktig. Det är inte på grund av bristen på kommunal borgen som tusentals personer med uppehållstillstånd sitter kvar på anläggningsboenden, vilket Lööf låter påskina.

Problemet är den generella bostadsbristen och att nyanlända inte har råd med nybyggda bostäder. Kommunala hyresgarantier finns dessutom redan för ungdomar. De har så liten effekt att hela systemet kan ifrågasättas, visar en utvärdering.

Det är inte fel att skruva lite på dagens system, reformer kan vara väl så goda som revolutioner. Men avståndet mellan de utmaningar som centerpartisterna målar upp och de föreskrivna lösningarna är avgrundsdjupt.

Den öppenhet som Lööf säger sig vilja värna försvaras dåligt med kraftfulla slag i luften.

PATRIK KRONQVIST