Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Jag blir något mörkrädd

Prata om innovationskatapulter är en sak, men säkerhetspolitik är definitivt inte Stefan Löfvens hemmaplan.

Efter en maratondebatt i riksdagen – fem timmar tog det för partiledarna – var det  dags för Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra att uppträda i SVT:s Aktuellt. Upplägget var en klassisk valrörelseduell. Och efter att ha följt partiledardebatten i riksdagen är det lätt att konstatera att valrörelsen fortfarande pågår: Vem som är i regering och i opposition framstår inte direkt som självklart eftersom Stefan Löfven administrerar den alliansbudget han lovade att aldrig administrera.

De fyra allianspartierna krävde i riksdagsdebatten att Sverige, precis som Finland har gjort, gör en Natoutredning. Då såväl KD som Centern fortfarande är motståndare till ett Natomedlemskap borde det inte vara så dramatiskt. Men jag blir något mörkrädd när jag i Aktuellt hör Löfvens argumentation mot en utredning: ””Vi måste förstå vad som sker i vårt närområde om vi går med i Nato”.

För det första (som Löfven brukar säga) innebär inte en utredning per automatik ett svenskt Natomedlemskap. För det andra (som Löfven också brukar säga) så syftar Löfven på Rysslands reaktioner; det vill säga att omtanken om Putins Ryssland – som ständigt provocerar svenskt territorium – ska få diktera vilka utredningar en svensk regering tillsätter. Det är en häpnadsväckande argumentation. Som en lågmält resonerande Anna Kinberg Batra dessutom inte klarade av att bemöta.

Inget talar för att de ryska aggressionerna kommer att minska. Samtidigt som Sverige har en statsminister som säger att ”Vi måste förstå vad som sker i vårt närområde om vi går med i Nato.”  Jaha. Därmed skulle Sverige och svenska socialdemokrater ha motsatt sig Natomedlemskapet för de baltiska staterna. Och vad kommer att ske i vårt närområde när EU nu stöttar Ukraina?
Peace in our time, som Chamberlain sa. Vi får väl förlita oss på att Löfven skickar några innovationskatapulter till Kaliningrad.

ERIC ERFORS