Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Hägglunds efterträdare måste hitta fastighetsskatten 2.0

Göran Hägglund blev siste man ur badtunnan. När KD-ledaren i dag meddelade sin avgång försvann den sista av de fyra grundarna av alliansen.

Det är Hägglunds stora politiska bedrift att han var med och bröt det långa socialdemokratiska maktinnehavet. Men väljarmässigt gick det sämre för Kristdemokraterna än för den samlade borgerligheten. När Göran Hägglund tog över partiledarposten från Alf Svensson hade KD fått över nio procent i det senaste riksdagsvalet. Efter tre förlustval är partiets stöd halverat.

Till skillnad från sin företrädare har Hägglund varit statsråd under större delen av sin partiledarkarriär. Och genom alliansen har Kristdemokraterna fått inflytande över politiken. Det är både på gott och ont.

På dagens presskonferens lyfte Göran Hägglund fram avskaffandet av fastighetsskatten som sin största politiska bedrift. Ironiskt nog tvingades två kristdemokratiska bostadsministrar sedan under åtta år kämpa mot effekterna av den reformen. Av experter anses den ha bidragit till den dåliga rörligheten på bostadsmarknaden.

Skadligt blev också införandet vårdsnadsbidrag – som blev kvar, trots att Hägglund själv sågade modellen efter valet 2010. Turligt nog lyckades Hägglund dock aldrig sänka bensinskatten.

Under sina tio år som partiledare förändrade Göran Hägglund Kristdemokraternas framtoning. Bilden av ett trångsynt parti med intolerant inställning mot homosexuella försvagades. Dels för att de moralkonservativa under Hägglunds ledning marginaliserades, dels för att de inte längre finns så många livsstilsfrågor för kristdemokrater kvar att bråka om.

Efter det senaste valet har bilden av det gamla flyktinggömmarpartiet också ersatts av en ny inriktning där man ställer hårdare krav på flyktingar.

Försöken att stöpa om Kristdemokraterna till ett mer frihetligt högerparti övertygade dock aldrig riktigt. För lika ofta som Göran Hägglund försökte prata köksbord och verklighetens folk, lika ofta pratade andra kristdemokratiska politiker om att minska införselkvoter, införa hundkörkort och skapa kommunala relationsutbildningar. Pekpinnarna har haft en stor plats även i Hägglunds KD – även om de ser annorlunda ut än andra partiers.

Tio år med alliansen har gjort att de borgerliga partiernas profiler suddats ut. Det viktigaste arbetet för Göran Hägglunds efterträdare blir därför att åter mejsla ut en tydlig kristdemokratisk profil – att hitta den nya ”fastighetsskatten”. Förhoppningsvis blir det dock en fråga som får mindre skadliga effekter än den föregående.