Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Extremt pinsamt av Löfven

Hur svårt är det att kalla något vid sitt rätta namn? Man behöver nämligen inte vara smartare än en femteklassare för att konstatera att Saudiarabien är en vedervärdig diktatur.

Men när moderaten Karin Enström var försvarsminister kunde hon inte beteckna Saudiarabien som en diktatur. Gissa om Socialdemokraterna skällde. Och med rätta, naturligtvis.

När Stefan Löfven fick frågan av Jonas Sjöstedt i riksdagen om Saudiarabien är en diktatur kunde Löfven inte heller använda ordet diktatur.

Löfven hänvisade till att det var krigsmaterielutredningens ansvar att definiera vilka länder som är diktaturer.

Alltså: Ungefär som om en utredning skulle definiera att solen faktiskt är en sol.

Stefan Löfvens mumlande var så uppseendeväckande att en stackars pressekreterare försökte släcka brasan med ett ”förtydligande” att om man ”bara kan välja mellan demokrati och diktatur, då är Saudiarabien en diktatur.”

Efter betänketid kom statsministern slutligen fram till att Saudi är en diktatur.

Karin Enströms snedsteg var allvarligt. Men att Sveriges statsminister inte ens bemödat lära sig av detta gör saken ännu allvarligare.

Har Stefan Löfven agerat mot Saudiarabien i fallet med bloggaren Raif Badawi som dömts till tusen piskrapp och tio års fängelse.

Eller är detta också en fråga för krigsmaterielutredningen?

ERIC ERFORS