Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Rättelse om Tyskland och säkra länder

I min söndagskrönika ”Fler borde våga gå i KD:s spår” skriver jag om principen om säkra ursprungsländer som Norge och Tyskland tillämpar i förhållande till asylsökande från västra Balkan. Det finns några smärre, men likväl olyckliga, felaktigheter i detta resonemang.

Den 15 oktober trädde den nya tyska lagen om säkra ursprungsländer i kraft. Den föreskriver dock inte att asylprocessen i normalfallet ska vara avslutad inom 48 timmar, som i Norge, vilket min krönika gav intrycket av. Prövningen ska dessutom alltjämt vara individuell i enlighet med EU:s asyldirektiv.

här skriver Migrationsverket om osäkerheten kring det tyska beslutet:

Förväntad utveckling under 2014 och 2015

Migrationsverket vidhåller bedömningen om att effekterna av Tysklands beslut om säkra länder är mycket svåra att förutse på såväl kort som lång sikt. Beslutet kan leda till att asylsökande från västra Balkan uppfattar att det inte längre är möjligt att söka asyl i Tyskland och då istället väljer ett annat land att söka asyl i. Om Tyskland däremot inte lyckas förkorta handläggningstider för grupperna i fråga och vistelsetiden under asylprocessen förblir lång kan situationen bli i stort sett oförändrad. Migrationsverket kommer kontinuerligt att följa utvecklingen i Tyskland och övriga länder som historiskt tagit emot asylsökande från västra Balkan.

////

Skälet till att Tysklands beslut tros ha stor påverkan på svenska prognoser är att landet traditionellt har varit den största mottagaren av asylansökningar från dessa länder. Fram till och med augusti månad i år rör det sig om 67 procent av alla asylansökande att jämföra med 13 procent för Sverige.

I Norge gäller följande:

Den 1 januari 2004 infördes en snabbare asylprocedur som innebär att Utlänningsdirektoratet (UDI) inom loppet av 48 timmar ska intervjua och fatta beslut i så kallade grundlösa asylärenden. Sökande som synes ha behov av skydd tas ut ur 48-timmarsproceduren  och förs över till en normal procedur för en mer genomgående utredning. Sökande som bedöms som uppenbart grundlösa bor kvar i transitmottagandet i väntan på avvisning.

//////

Vad som ska klassas som en individuell prövning är ytterst en bedömningsfråga. I mina kontakter med Migrationsverket har svaret varit att Sverige inte anser sig kunna tillämpa principen om säkra länder eftersom vi behandlar alla asylansökningar individuellt.

Likväl ska rätt vara rätt. Allrahelst i en krönika som anklagar andra för att slarva med research.

ANNA DAHLBERG