Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Föga dugligt, alliansen

Moderaterna borde satsa på frågan om regeringsduglighet i valrörelsen. Det tycker en majoritet av ordförandena för partiets länsförbund, enligt Svenska Dagbladet.

Det framstår som en självklarhet. De rödgröna har inte bara förlorat kampen om budgeten; rörigheten har varit påtaglig alltsedan regeringsskiftet. Bristande förberedelser och orutinerade miljöpartister har betingat ett högt pris. Och Löfven, Andersson och Wallström är inga Reinfeldt, Borg och Bildt.

Men hur ska ämnet regeringsduglighet hanteras i partiledardebatter och dueller framöver? Kombattanterna lär ju omgående halka tillbaka i den rödgrönblåbruna röra som vi just nu beskådar.

Hur ska alliansen förmå att leka ”Vem regerar bäst?”-leken framgångsrikt utan att det blir ett evigt käbbel om vem som tog, visade och smet från ansvar under regeringskrisen, vems hand som sträcktes ut när, hur och till vem, och vilken praxis som är mest ledbruten.

Alliansen hade haft ett vida bättre utgångsläge om den visat mindre maktgirighet och skadeglädje, och mer av korrekt oppositionsduglighet.