Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Opinionsbloggen

Sverige håller på att bli ett Bolibompistan

I går kväll tyckte jag synd om kulturminister Alice Bah Kuhnke. Det har gått över nu.

I dagens Expressen skildras hur kulturministerns första möte med riksdagens kulturutskott ska ha gått till. Det är ofattbart. Och samtidigt så fantastiskt fattbart. För när man tänker efter har ju tecknen funnits där länge: Sverige är på väg att förvandlas till Bolibompistan.

Kulturminister Bah Kuhnke frågade de folkvalda i kulturutskottet – och här vill jag klargöra att samtliga dessa folkvalda är så kallade vuxna människor som får köpa sprit och köra riktig bil och rösta och såna vuxengrejer – vilken superkraft de ville ha.

De folkvalda tycks ha svarat som man väl kan förvänta sig: Jag vill aldrig bliva stur, Fred på jorden, och andra förtjusande vackerheter.

Sedan var det frågesport. ”Det var en hel del frågor om Pippi Långstrump”, säger en riksdagsledamot, som av osannolikt förståeliga skäl vill vara anonym, till Expressen.

Är detta sant? Säg att detta inte är sant.

Några av frågorna ska ha lytt: ”Vad är det första Pippis moster/faster brukade göra när hon fick besök?” och: ”När tjuvarna kom in i Villa Villekulla, fann de då en liten apa som satt och räknade guldmynt?”

Ursäkta?

Jag bara… ehm… En liten apa, you say? Frågestund i kulturutskottet, med kulturministern som lekledare, you say?

Okej.

Det är kört, hör ni. Pippis trollramsa ”Fina lilla krumelur, jag vill aldrig bliva stur” var tydligen på riktigt. Den tog.

En svensk kulturminister gaggar om Pippi – och ingen enda riksdagsledamot tycks ha föreslagit att man kanske skulle strunta i barnböckerna och ha ett intellektuellt samtal om kultur. Eller åtminstone frågesporta om, säg, en författare som skriver kapitelböcker för vuxna.

Och, som sagt, det är egentligen inte förvånande. Sverige har infantiliserats. Allt ska vara glam och nojs, inget får vara utmanande.

Vad var det som hände? Hur och när försvann vuxenheten från dessa nejder?

Är det utbildningsväsendets förfall som har läckt ut i samhället? Är det den svenska rädslan för konflikter och viljan att vara trevlig i alla lägen som har strypt blodtillförseln till samhällshjärnans högre, mer komplext och osäkrat fungerande, fakulteter?

Horace Engdahl har sagt: ”Jag skulle säga att Tyskland är ett Sverige för vuxna.”

Det är inte bara lysande. Det är isande. Sverige kan inte styras av Tommy och Annika.

Andra texter, inspirerade av miljöpartistiska hjältar:

MP – tokigare än sitt rykte

Fridolin håller tal till… tolvåriga lärare?

Vakna medier – MP är ett regeringsparti