Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Opinionsbloggen

”Kampen mot islamofobi har blivit en industri”

Nalin Pekgul har hamnat i hetluften efter att hon anklagat den nye bostadsministern Mehmet Kaplan, MP, för att vara islamist. I ledarredaktionens nya podd Politiknörden utvecklar hon sina åsikter för ledarskribenten Patrik Kronqvist. Texten nedan är en förkortad och bearbetad version av hela samtalet.

Skärmavbild 2014-10-24 kl. 13.17.17

Nalin Pekgul är stressad över en uppsats när vi träffas i en lånad lägenhet i Tensta. Efter att hon slutade som socialdemokratisk heltidspolitiker 2011 återgick hon till sitt arbete som sjuksköterska – nu pluggar hon för att bli specialist.

I våras gav hon ut boken ”Jag är ju svensk” tillsammans med sin make Cheko Pekgul. Men i den verkliga hetluften hamnade hon först för någon vecka sedan då hon anklagade den nya bostadsministern, Mehmet Kaplan, MP, för att vara en islamist i en debattartikel i Dagens Industri.

Att hon valde att ge sig in i debatten igen berodde på en intervju som Kaplan gav till turkisk media.

– Han sa att det är islamofobin som gör att folk åker till ISIS. Och han sa att moskéerna behöver massor med pengar. Då kände jag, ska han sitta på ett departement med en massa miljoner och ge pengar till sina kompisar runt här i förorterna, är det bara helt kört.

-Jag tar den här striden. Jag vet att priset kan bli hur högt som helst för mig, men jag är faktiskt beredd att ta det.

Du anklagar Kaplan för att ha en ”dold agenda”. Vad skulle den gå ut på?

– Hans dolda agenda är att han vill ha parallella samhällen. Han vill inte ha ett samhälle där kvinnor och män har samma frihet. Han vill ha religiösa friskolor. Och han skulle nog vilja ha religiösa vårdcentraler.

Anklagelser om en ”dold agenda” är väldigt svårt att försvara sig emot. Vad borde Kaplan göra, menar du? 

– Jag skulle vilja att han talar om hur viktigt det är med ett integrerat samhälle. Vi har ju sett bilderna när han har kommit in till möten där kvinnorna sitter på ena sidan, männen på andra sidan. Då skulle han i egenskap av företrädare för Miljöpartiet säga: ”Jag tycker inte det här okej, här bor vi inte i separata samhällen”. 

Du är kritisk mot politikerna som du menar lyft upp islamistiska organisationer. Vad var anledningen?

– Efter 11 september ökade islamofobin. Och när de här organisationerna tog kontakt med politiska partier tror jag att partierna kände att de ville göra något mot islamofobin – och det är jag glad för att de kände. Det man inte fattade att om man går och sätter sig som statsminister i en moské som är väldigt kontroversiell bland muslimer – då ger man också en signal om att det här är era representanter. 

– Kampen mot islamofobin har blivit en enorm industri. Det är många som försörjer sig på olika projekt, också svenskar som inte är muslimer försvarar det här till varje pris. Och det är klart att de här organisationerna är ju långt före vanliga stackare som både ska köra tåg och vara imam på fritiden.

Tror du att dina artiklar kommer att få någon effekt? Kommer det att påverka regeringen och Kaplan?

– Ja, jag tror att han kommer att vara jäkligt försiktig med hur han fördelar sina pengar. Men jag tror också att folk kommer att granska detta mer. Den här debatten kommer inte att dö ut, även om jag lämnar den nu.

Lyssna på hela intervjun här eller via Itunes här.

PATRIK KRONQVIST