Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Talmannens tabbe

Talman Per Westerberg (M) hade kallat till presskonferens. Oklart varför. Att han ska inleda sonderingar med partiledarna i jakten på en regeringsbildare går ju att formulera via att pressmeddelande, vilket också gjordes efter presskonferensen.

I stället började talmannen svamla om att han avsikt är att försöka få ihop en regering som ”klarar hösten”. Talmannen borde naturligtvis ha högre ambitioner än så: Regeringen förväntas ju styra Sverige en mandatperiod.
Som om detta inte var nog fortsatte talman Westerberg att spekulera om framtiden: ”Den svåraste frågan är att hitta en regeringsbildare som kan få igenom sin budget i december.”

Jag ber ödmjukast om att få upplysa talmannen om att regeringsformen inte innehåller något om att han ska spela oraklet i Delfi.Ingen vet nämligen något eftersom budgeten kommer i november och sedan ska alliansen respektive SD lägga sina budgetmotioner. Det är liksom vädret, Westerberg. ingen kan ställa ut garantier när snön faller.

Ej heller kan väljarna veta något eftersom inte ens ett embryo till rödgrön budget presenterades under valrörelsen.
Ej heller vet stackars Jonas Sjöstedt något. Han som så sent som på valdagen trodde att han skulle få sitta i regeringen.
Nu ska Sjöstedt i stället använda budgeten för att pressa S och MP i frågan om totalt vinstförbud.
Vad förväntar sig Per Westerberg att Sjöstedt ska säga till honom under onsdagens sonderingar ?
”Vänsterpartiet är precis som VPK och vi uppträder ständigt som en lojal dörrmatta.”
Oddsen på det, Westerberg?
Inte nog med att regeringsfrågan är skakig. Han som ska styra upp regeringsbildandet är ute på hal is.

ERIC ERFORS