Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Sveriges sämsta Greider-skola

Vad har hänt med Vingåker, denna lilla vackra Sörmlandskommun som fostrat sådana bildade storheter som Göran Persson och Göran Greider?
Socialdemokratiskt styrda Vingåker är en av Sveriges absolut sämsta skolkommuner. Hela 37 procent av niondeklassarna blev inte behöriga till något gymnasieprogram, enligt Skolverket. Fler än fyra av tio niondeklasser i Greiderland nådde ej kunskapskraven i ett eller flera ämnen.

Eftersom Vingåker bara har en högstadieskola – Vidåkersskolan – så löper den stor risk att utnämnas till Sveriges sämsta. Och eftersom Göran Greider vill skrota det fria skolvalet så återstår bara katastrofen Vidåkersskolan för de stackars eleverna.

Man kan möjligen tycka att de lokala politikerna kunde ha presterat bättre, när det nu finns blott ett enda högstadium att hålla reda på. I Lärarförbundets årliga rankning, som i och för sig inte är något sanningsvittne, hamnar Vingåkers kommun på plats 287 av landets 290 kommuner. Förra året intog man plats 289.
Men Vingåkersborna verkar ändå vara extremt nöjda med den förda skolpolitiken. I valet 2010 fick Socialdemokraterna hela 41,5 procent, i år blev det 39 procent.

Allt är väl – som Göran Greider brukar hävda – Jan Björklunds fel. Inte ska de ansvariga kommunpolitikerna kunna ställas till svars. Eller?

ERIC ERFORS