Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Skyll er själva, SD

Fem väljare skrev nynazisten Carolus Motanders namn på SD:s valsedel. Och det räckte för en plats i Surahammars kommunfullmäktige. I Ludvika kom också en nynazist in på SD:s stol, och så har den gamla skidhjälten Thomas Wassberg – definitivt mot sin vilja – blivit ersättare för SD i Bergs kommun.
Ansvaret för detta ligger hos SD och partiet får skylla sig självt att man nu även företräds av helt öppna nazister. SD hade av någon anledning inte använt sig av möjligheten att låsa sina valsedlar i ett antal kommuner.

Men Thomas Wassberg slipper troligen bli invald i valet 2018. Då ska det enligt ett förslag krävas ett samtycke senast fredagen före valdagen för att kunna bli invald.

Den fria nomineringsrätten är en grundläggande princip i vårt valsystem som ger oss chansen att starta ett parti ända fram till valdagen. Nu ska alltså den rätten begränsas med några dagar, men det är rimligt med tanke på alla stackare som mot sin vilja blivit invalda för SD. Eller något annat parti.
SD får efter valet 1 316 mandat i kommunerna och enligt Dagens Samhälle saknas det personer på 159 mandat. Med tanke på alla kommande avhopp slår partiet garanterat ett nytt svenskt rekord i antalet tomma stolar. Värt att fira? Nej, det är ett demokratiskt problem att SD-politiker vuxenmobbas och hotas bort från politiken.

ERIC ERFORS