Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Löfven har inget vänstermandat

LOFVENVANSTER

Det socialdemokratiska spinnet är i full gång dagen efter valet. Socialdemokratiska företrädare och debattörer gör nu allt för att utmåla valresultatet som slutet för ”Reinfeldts Sverige”. Karin Pettersson, politisk chefredaktör för Aftonbladet, återanvänder till exempel glatt S-talepunkterna från valrörelsen i en uppenbart förskriven huvudledare.

Svenska folket påstås där ha tröttnat ”på skattesänkningar, skolhaveri och brister i välfärden”. Problemet är bara att det inte finns något som helst stöd för den tolkningen i valresultatet.

Att Stefan Löfven försökte le så brett han kunde på Socialdemokraternas valvaka kan inte skyla över det faktum att de rödgröna gjorde ett mycket svagt val. Trots åtta år i opposition gick S, MP och VP sammantaget inte fram överhuvudtaget.

Valnattsresultatets ökning på 0,1 procentenhet är så liten att den kan försvinna när alla röster räknats. Feministiskt initiativ gjorde med sina omkring tre procent visserligen ett starkt resultat. Men de har främst lockat väljare i jämställdhetsfrågan, inte i jämlikhetsfrågan.

Anledningen till att Stefan Löfven nu får uppdraget att bilda regering är i stället Jimmie Åkessons exempellösa framgångar. Löfven var om man så vill minst dålig. Sverigedemokraterna har inte lockat väljare på sin fördelningspolitik, men det är noterbart att partiet i stort har stött alliansens skatttesänkningar.

Socialdemokratiska politiker och debattörer kommer nu att sätta hårt tryck på Centerpartiet och Folkpartiet och säga att de måste ta ansvar för landet. Och visst, det är uppenbart att någon form av blocköverskridande samarbete är nödvändigt för att Sverige ska kunna styras utan att Jimmie Åkesson får direkt inflytande.

Men S-ledaren måste inse vilket mandat han har när han nu vädjar om stöd från Jan Björklund, FP, och Annie Lööf, C. Svenska folket har inte röstat på massiva skattehöjningar och uppluckrad arbetslinje, man har inte ens röstat på de blygsamma återställare som Socialdemokraterna till slut vågade gå till val på.

Sveriges nästa statsminister har på sin höjd ett mittenmandat.

PATRIK KRONQVIST