Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Varning för symbolpolitik

MALIN SIWE:

När länsstyrelsen i Västmanland meddelar att branden tillsynes är släckt i stora områden då åker statsminister Fredrik Reinfeldt till området. Det är ett klokt val av tidpunkt.

För det är så att ju fler människor som inte deltar i räddningsarbetet som befinner sig på en olycks- eller katastrofplats desto svårare blir det att göra jobbet. Personal som annars skulle ha röjt brandgator, anlagt moteld, sprutat vatten eller samordnat styrkorna får avdelas för att guida runt den intresserade amatören, om han så är kung eller statsminister.

Det är en annan sak att de fackansvariga i regeringen befunnit sig på plats tidigare, försvarsminister Karin Enström (M) och landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C). Men inte heller de kastade sig dit de första kaotiska dagarna, de kollade läget i tisdags.

I vår informationstäta tid är det lätt att förfalla till symbolpolitik.; visa sitt stöd för dem som drabbas av det ena eller andra genom att bege sig till platsen och låta sig fotograferas och intervjuas och säga väl avvägda empatiska fraser. Men likafullt innebär det oftast att låta gesten stå i vägen för det undsättningsinsatser som behövs. Och Sverige behöver inte fler gester utan mer verkstad, oavsett om det handlar om brandbombning från helikoptrar eller tydligare råd och upplysningar till människor som drabbas av den stora olyckan.

Det finns förstås tillfällen när statsministerns ord krävs från första stund, dock inte nödvändigtvis på plats. Tänk Estonia eller tsunamin. Men även om det brunnit skog för hundratals miljoner kronor i Västmanland, även om människor tvingats lämna sina hus och evakuera sina djur så är den stora branden inte en katastrof räknat i människoliv. Hittills har en person omkommit, vilket är tragiskt. Men bara i juli drunknade 38 personer.

De som kritiserar Fredrik Reinfeldt för att inte ha rest till Västmanland tidigare borde i så fall ha krävt att han skulle göra minst en fotograferad dag som livräddare på stranden och sjöräddare i skärgården.

Regeringen har beslutat tillsätta en utredning som ska gå utvärdera det offentliga Sveriges arbete med den stora skogsbranden. Det är också en form av symbolpolitik, insatserna skulle garanterats ha utvärderats av MSB – myndigheten för samhällsskydd och beredskap – i alla fall.
Men hellre en meningslös symbol än en som ställer sig i vägen för räddningsinsatser.