Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Replik från Ship to Gaza

Vad vårt svar på Forssberg http://www.expressen.se/ledare/johannes-forssberg/ship-to-gazas-solkiga-sallskap/ (13/8) först måste klargöra är att Ship to Gaza Sverige omöjligen kan samarbeta med organisationer som har eller sanktionerar sådana antisemitiska uttalanden som refereras i artikeln. Den Malaysiska hjälporganisationen Haluan Palestin ingår som Forssberg helt korrekt skriver inte i Freedom Flotilla Coalition och vi har haft mycket få kontakter med dem genom åren.

Att de nu står som medverkande organisation innebär att de varit tänkta att kunna medverka i den nu planerade fredliga aktionen för att bryta Gazas isolering.

Givetvis menar vi att en sådan roll är ett tillräckligt skäl för att försäkra sig om att de inte har eller sanktionerar antisemitiska fördomar.

Vi kommer nu omedelbart att be Haluan Palestin att redogöra för sin syn på de antisemistiska texter som publicerats på deras hemsidor. Kan de inte ge ett svar som tydligt distanserar dem från de refererade texterna och från de åsikter som dessa uttrycker så kommer vi att meddela såväl dem som våra övriga samarbetspartners att vidare samverkan med Haluan Palestin inte är möjligt. Vi utgår från att övriga partners inom FFC kommer att dela vår uppfattning i denna fråga.

Turkiska IHH som också kritiseras i krönikan är en oberoende biståndsorganisation som bedriver humanitär biståndsverksamhet i ett hundratal länder. Det är så de betecknas av exempelvis EU-kommissionen. De sitter med i FNs sociala råd och samarbetar med en mängd andra FN-organ. I arbeten med katastrofbistånd vid naturkatastrofer eller krig har de också samarbetat med många av världen stora biståndsorgan. Vi utgår från att dessa, precis som vi, inte ser samarbetet som ett stöd till det turkiska regeringspartiet och dess politik. Den turkiska regeringen är långt ifrån ensam om att fördöma blockaden av Gaza. EU och många av EU-ländernas regeringar, däribland Sveriges, har varit tydliga med att framhålla att blockadens hävande är en förutsättning för fred och för att förhindra en humanitär katastrof.

Inga stater medverkar i vårt projekt, men det vore önskvärt om fler uttalade ett tydligare stöd för palestiniers rätt till fri rörlighet och fri handel, eller på annat sätt agerade för att häva blockaden. Då skulle Expressen heller inte behöva oroa sig för att blockadens hävande också skulle kunna ge särskild legitimitet åt just den turkiska regeringen, vilken det förvisso finns många skäl att kritisera.

Dror Feiler och Ann Ighe
Talespersoner för Ship to Gaza Sverige