Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Allianskritik under Valmyndighetens flagg

Skärmdump Val 2014
Ett av de sponsrade inläggen från Val 2014

Facebookgruppen ”Val 2014” har bara sex följare. Men genom sponsring nås jag av gruppens inlägg i stort sett varje gång jag loggar in på Facebook.

Inläggen består uteslutande av länkar till allianskritiska nyhetsartiklar, som ”Annie Lööfs tabbe” (Expressen) eller ”Alliansens förslag om ordningsbetyg sågas” (SVT).

Det är naturligtvis helt i sin ordning i att betala för att sprida nyhetsartiklar som speglar ens världsbild. Det fula är bara att gruppens logotyp tycks vara medvetet utformad för att påminna om Valmyndighetens symbol med de tre valsedlarna, alltså den som syns vid alla röstlokaler.

Valmyndighetens logga - och Facebook-gruppens.
Valmyndighetens logga – och Facebook-gruppens.

Om man klickar sig in på gruppens sida, som startades under Almedalsveckan i somras, står det endast att den ska ge ”information inför valet i höst”. Kontaktinformation saknas och de sponsrade inlägg jag bombarderas med syns inte heller.

Någon betalar alltså för att sprida allianskritiska texter från en avsändare som försöker se ut som Valmyndigheten. Även om det knappast är världshistoriens mest sofistikerade knep vore det bra om båda blocken tog avstånd från sådana metoder.

PATRIK KRONQVIST