Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

På menyn: Magdalenas momsröra

Krögare och kändiskockar ställer sig nu i demonstrationståget, slår högljutt med kastrullocken och protesterar mot Socialdemokraternas plan att återställa restaurangmomsen till 25 procent vid ett maktskifte.
”De som vill höja restaurangmomsen vet inte ett skit om vad det skulle innebära om det skedde. Inte minst för Göteborg.” säger Leif Mannerström till branschorganisationen Visitas nyhetssajt Besöksliv.

Och Visita kör på med sin kampanj om ”Dubbelstöten”. Den lider dock svårt av en copywriters desperata jakt efter ett klatschigt ord.

Stockholmskrögaren PG Nilsson har en betydligt rakare beskrivning. Han kallar en höjd moms för ”straffskatt” och vänder sig också mot begreppet ”krogmoms” eftersom alkoholhaltiga drycker fortfarande beskattas med 25 procent.

PG Nilsson vill alltså att det ska handla om matmomsen på krogen och att den ska förbli 12 procent precis som matmomsen är i butiken.

De moderata borgarråden i Stockholm med Sten Nordin i spetsen har bänkat sig runt ett bord på PG Nilsson krog Brillo. Moderaterna söker ny ammunition i valrörelsen.

Och nog är det anmärknings att det som var högsta politiska vishet – sänkt restaurangmoms – i de rödgrönas valmanifest 2010 numera är ett elände enligt Magadalena Andersson och S.

Men det är S som bär huvudansvaret för eländet, alltså den momsröra som serveras svenska folket. Det var en socialdemokratisk finansminister – Erik Åsbrink – som sänkte matmomsen i butiken, men inte på krogen.

Det logiska vore att återgå till en likformighet – höja både matmomsen i butiken och på restaurangen. Några få procentenheters höjning skulle säkert räcka för att finansiera det intäktsbortfall Magdalena Andersson inte vill ha och som budgeten kräver. Att beskatta konsumtion är bättre än att höja skatterna på arbete.

Men det finns ingen ledande politiker i något parti som vågar föreslå ”höjd matmoms”. Det anses nämligen alldeles för riskabelt.

Varför det ska vara olika momssatser mellan take away och den som sitter vid ett bord saknar förstås en logisk förklaring.

PG Nilsson undrar om han måste väga den mat på tallriken som gästen vill ta med i sin doggybag för att kunna differentiera momsen på notan.

Har Magdalena Andersson något svar?

Skulle inte tro det.