Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Gammal (s)kåpmat

Solen sken på arbetsmarknaden i huvudstaden i juli. I Stockholms stad var endast 2,5 procent av ungdomarna mellan 18 och 24 år öppet arbetslösa, enligt arbetsförmedlingens statistik.
Vi tar det igen: 2,5 procent!
Men Socialdemokraterna har konsekvent målat upp bilden av massarbetslöshet bland ungdomar. Och genom att använda sig av den statistik Sverige lämnar till EU så har oppositionen lyckats blåsa upp problemet.
När Stefan Löfven presenterade sitt ”viktigaste vallöfte” om en 90-dagarsgaranti för unga så hänvisade han till Eurostats siffror: 23,9 procent åldersgruppen 15-24 år är arbetslösa.

Men denna åldersgrupp karakteriseras just av att en stor andel som studerar på heltid på gymnasiet eller på högskolan. Studenter som vill ha ett extraknäck hamnar i arbetslöshetsstatistiken trots att de själva definierar sig som studerande. För att få en verklighetsförankrad statistik vänder man sig alltså till arbetsförmedlingen.
Göran Persson införde en 100-dagarsgaranti 1998. Utvärderingsmyndigheten IFAU dömde sedan totalt ut projektet. Det gick till och med bättre för ungdomar i de kommuner som inte hade infört denna garanti.
Att Löfvens ”viktigaste” vallöfte är något som testats och sågats säger en del om socialdemokratins brist på nyskapande politik.

ERIC ERFORS