Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Ett angrepp på demokratin

En tårta i ansiktet på en partiledare. Något att skratta lite överslätande åt? Absolut inte. Den här sortens angrepp är ett angrepp på demokratin.
I Sverige har både en statsminister och utrikesminister mördats. Olof Palme var på väg hem från bion. Anna Lindh skulle handla på NK. De gjorde kort sagt det som andra människor brukar göra. Och ska inte klyftan mellan väljare och valda öka så måste våra toppolitiker också i fortsättningen kunna vistas på ett varuhus utan att det spärras av för allmänheten.
Sverige är fortfarande ett öppet samhälle. Varje tårtning riskerar att krympa politikernas möjligheter att leva som väljarna och möta dem i deras vardag.
Straffvärdet för att attackera en politiker är skandalöst lågt. Några dagsböter för tårtan i ansiktet på Göran Hägglund och sedan var det inte mer med detta.
Ändå har justitieminister Beatrice Ask vägrat att skärpa lagen med hänvisning till att politiker inte ska ha någon särlagstiftning. Det argumentet håller inte: våra politiker är förutsättningen för en fungerande demokrati.
Och varför ska i så fall kungen särbehandlas med lagparagrafen om högmålsbrott?
Efter valet kanske Sverige får en justitieminister som tar frågan om hot och våld mot politiker på fullaste allvar.

ERIC ERFORS