Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Dags för hembesök hos Julian Assange

Det är inte det svenska rättsväsendets fel att Julian Assange har suttit instängd de senaste två åren. Han har själv valt att gömma sig på Ecuadors ambassad för att slippa bli utlämnad till Sverige och den svenska förundersökningen mot honom. Att som Assange påstå att detta val i praktiken har skett under galgen är bara nys. Det är möjligt att Wikileaksgrundaren själv är uppriktigt orolig för att Sverige skulle lämna ut honom till USA men i objektiv mening är denna farhåga paranoid och långsökt. Om USA ville ha Assange utlämnad skulle det ha varit smidigare att rikta en sådan begäran direkt till Storbritannien.

Det finns inget amerikanskt åtal mot Assange och allt mindre talar för att ett sådant kommer att väckas. Om ett åtal skulle komma till stånd och Assange begäras utlämnad från Sverige har han ett omfattande rättsligt skydd mot den amerikanska begäran. Sverige kan exempelvis inte utlämna honom till USA med anledning av politiska brott.

Brottmisstankarna mot Julian Assange i Sverige har ingenting att göra med USA och Wikileaks. Att de båda frågorna snabbt blandades samman är en stor olycka. Men det var så det blev. Assange vägrar lämna Ecuadors ambassad och åklagaren kan därför inte komma åt honom. Förundersökningen mot honom har snart pågått i fyra år och tycks inte komma någon vart. Det är självklart moraliskt stötande om Assange slipper undan brottsmisstankarna genom att gömma sig. Samtidigt kan man inte fortsätta en förundersökning hur länge som helst, och än mindre hålla en person häktad i sin frånvaro, bara för att markera missnöje.

Tyvärr har förundersökningen mot Assange kommit att präglas av markeringar. Åklagaren har vägrat att genomföra förhör i London med motiveringen att det så länge Assange är på ambassaden ändå inte skulle gå att hålla rättegång om åtal blir aktuellt. Som om möjligheterna till rättegång inte är lika obefintliga även utan Londonresa. Poängen med att hålla förhör i London är att sådana också skulle kunna visa att bevisningen inte håller och att misstankarna kan skrivas av. Möjligheterna att komma framåt med förundersökningen är i alla händelser större i London än i Stockholm. Och förundersökningar måste drivas framåt. I all synnerhet när någon är häktad.

Enligt Stockholms tingsrätts beslut i går finns i nuläget fortfarande skäl att hålla Assange häktad – ett beslut som säkerligen kommer att prövas på nytt i hovrätten. Men om dödläget fortsätter kommer åklagaren för eller senare bli tvungen att lägga ner förundersökningen. Och Assange är uppenbarligen inte på väg någonstans.

Därför är det dags att åklagaren åker till London. Huvudsaken är att rättvisa skipas. Förundersökningen måste drivas vidare med de medel som finns. Det är beklagligt att Julian Assange är en ynkrygg men åklagarens jobb är inte att lära honom veta hut. Enligt lagen ska en förundersökning bedrivas så skyndsamt som möjligt samt läggas ner den om den visar sig vara utsiktslös.