Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Opinionsbloggen

Horners röst var de utsattas röst

En av radions allra spädaste, men skarpaste röster har tystnat. Sveriges Radios Asienkorrespondent, Nils Horner, har skjutits ihjäl på öppen gata i Kabul.

Ingen var så närvarande som han. När jorden skälvde, vågor och orkanbyar slet samhällen i stycken var han alltid en av de första på plats.

Med krigen var det likadant. Gång på gång reste han till några av världens farligaste platser – Irak, Afghanistan, Pakistan – och kom närmare människorna än alla andra.

Ändå, eller kanske just därför, var han väldigt riskmedveten. Inför en resa till Pakistan och Afghanistan som jag gjorde i början av 2000-talet kontaktade jag honom, och möttes av en utsträckt hand.

Vi bestämde oss för att göra en gemensam reportageresa till den pakistanska delen av Kashmir. Inget lämnades åt slumpen. Horner såg till att taxibilen vi skulle färdas i hade säkerhetsbälten i baksätet, ordentliga däck och en mogen chaufför.

För om det är något som är farligt ute i fält så är det att åka bil, förklarade Horner. Risken för att dö i en vägbomb är trots allt ganska liten, och framför allt inget man kan påverka. Det gäller att kalkylera sina risker.

På väg till Kabul fick jag ett annat värdefullt tips med mig. Hyr aldrig ett hotellrum mot gatan. Det är mycket mer utsatt ur attentatssynpunkt.

Den där lektionen i riskmedvetande har för alltid satt spår i mig. Men inte ens mästaren själv lyckades till sist undkomma ödet.

Horners död är en mänsklig tragedi och en blytung förlust för svensk journalistik.

Den ställer också utrikesjournalistiken inför ett olösligt dilemma: Hur ska vi kunna rapportera om världens svärta om priset är kidnappningar och ond bråd död?

Horners sista reportage handlade om de afghanska kvinnornas oro inför valet. Det är svårt att tänka sig ett mer angeläget ämne när omvärlden nu packar ihop sina väskor och flyttar hem från Afghanistan.

Risken är uppenbar att de utsatta kvinnornas och barnens röster tystnar med Horners.

ANNA DAHLBERG